Heb je lang genoeg naar je droomhuis gezocht en besloten dat het tijd is om echt te kopen? Check dan onze tien tips bij de voorbereiding van het afsluiten van een hypotheek.
1. Begin met je maximale hypotheek
Het eerste wat je moet doen voordat je een hypotheekofferte aanvraagt is de maximale hypotheek berekenen. Aan de hand van verschillende gegevens kun je snel en eenvoudig de maximale hypotheek berekenen. Hiermee bepaal je ook of het huis dat je graag wilt kopen ook echt binnen jouw bereik ligt.
2. Bepaal je maandlasten
Met de maximale hypotheek berekening op zak, kun je vervolgens bepalen of je deze hypotheek ook kunt “dragen”. Het is dan belangrijk om te checken of de maandlasten van de hypotheek passend zijn bij jouw financiele positie. Je hebt nu namelijk wel een huis gevonden, maar je gaat ook een financiĆ«le verplichting aan waarmee je jarenlang zult moeten leven: voor de meeste mensen de belangrijkste overeenkomst van hun leven. Door nu goed uit te zoeken wat de impact is van een hypotheek, kun je straks gerust slapen wetende dat de financiele zaken op orde zijn.
3. Verzamel alle relevante documenten
Als je eenmaal hebt besloten om een hypotheek aan te vragen, moet je allerlei documenten overhandigen. Met deze documenten, zoals een loonstrookje en werkgeversverklaring, kan de hypotheekverstrekker jouw hypotheekaanvraag beoordelen. Aan de hand van deze gevens krijg je een hypotheekofferte of afwijzing.
4. Wees realistisch over de inbreng van eigen geld
Het kopen van een huis is voor veel mensen een droom, maar het is niet eenvoudig. Je moet tegenwoordig een behoorlijke som geld zelf meebrengen. Op dit moment is een financiering van 100% van de koopsom toegestaan, maar dat betekent niet dat je zelf geen geld hoeft in te leggen. Boven de aankoopprijs komen namelijk nog tal van andere kosten. Bedenk dat hoe hoger de koopprijs van het huis is, des te hoger de eigen inbreng in geld is.
5. Beslis hoe de hypotheek eruit moet zien
Er zijn tal van hypotheekvormen. Het is nog een hele klus om hieruit te kiezen, maar dat zal je wel moeten doen. Vrijwel iedereen kiest voor een 30-jarige hypotheek, ook al is een langere of kortere periode ook mogelijk. Meer keuzemogelijkheden zijn er voor de rentevast periode. Kies je voor een lagere rente, maar minder zekerheid of zet je de rente voor langere termijn vast?
6. Hoe groter je eigen inbreng, hoe groter de mogelijkheden.
Zoals je kon lezen onder 4 is het belangrijk om te bedenken dat je ook eigen geld moet meenemen bij de aankoop van een huis. Wees realistisch over wat je je kunt veroorloven. Bedenk wel dat hoe meer eigen geld je inbrengt, hoe groter jouw mogelijkheden zijn. Daarnaast is dit op de lange termijn meestal ook de goedkoopste optie.
7. Controleer de boetes voor eerder aflossen
Iets anders om in gedachten te houden bij het vinden van de ideale hypotheek is het al dan niet betalen van boetes bij het eerder aflossen van de hypotheek. Sommige huiseigenaren betalen elke maand een bedrag extra om het einde van hun hypotheek eerder te bereiken. Soms wordt er ook extra afgelost na een financiele meevaller. Controleer echter altijd de hypotheek en zorg ervoor dat je niet wordt verrast door een boete vanwege het eerder aflossen.
8. “Niet nu” betekent niet “nooit”…
Heel veel mensen willen graag een eigen woning kopen, maar niet altijd lukt dat. Omdat er misschien andere kapers op de kust zijn of omdat de droomwoning niet binnen bereik is vanwege de maximale hypotheek. Bedenk echter dat “niet nu” zeker niet wil zeggen dat het “nooit” kan. Misschien daalt de hypotheekrente waardoor de woning wel binnen bereik komt of stijgt jouw salaris?
Heel veel succes met onze tips!
Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook