Aantal hypotheken met NHG gestegen

Het aantal hypotheken dat het eerste halfjaar van 2015 is afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gestegen met 18% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft een rapport gepubliceerd waarin deze cijfers naar voren komen. In het eerste half jaar van 2015 werden 62.800 nieuwe Nationale Hypotheek Garanties afgegeven, tegen ruim 53.000 in dezelfde periode vorig jaar. Hiermee is een stijging van 18 procent bereikt. Uit deze cijfers blijkt dat de groei van de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt verder door heeft gezet.


Beroep op waarborgfonds NHG

Het waarborgfonds geeft de NHG-garantie uit met de verwachting dat een kleine groep er gebruik van zal maken. Voor 2015 bleek het aantal huiseigenaren dat een beroep moest doen op de NHG 2.398. Dit zijn er bijna 150 meer dan de 2.260 beroepen op NHG in 2014. Indien er sprake was van een beroep op de NHG-garantie bedroeg de gemiddelde uitkering ruim € 38.000.


Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (beter bekend als NHG) is een vrijwillige verzekering waarmee huiseigenaren zich tegen een restschuld kunnen verzekeren. Deze verzekering dekt dan een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop als gevolg van echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Door deze gunstige regeling bieden banken speciale NHG-hypotheken aan met een lagere hypotheekrente. Bij veel hypotheekverstrekkers zijn deze hypotheekvormen degenen met de laagste hypotheekrente.

Sinds juli 2015 kan een NHG worden afgesloten voor een woning met een maximaal hypotheekbedrag van € 245.000. Eerder lag dat bedrag nog op € 265.000 en in de hoogtijdagen zelfs boven de 3 ton.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

NHG hypotheek

Gerelateerde artikelen