Big data wijst beste makelaar aan

Voor het eerst is het voor Nederlandse verkopers en kopers van woningen mogelijk om een makelaar in te schakelen die het beste scoort op het gebied van verkoopcijfers, snelheid en klantenreviews. Startup ImmoWise kan door het verzamelen en slim analyseren van big data voor elke gemeente en wijk in Nederland de best presterende makelaar aanwijzen.


ImmoWise is het eerste bedrijf in Nederland dat deze vorm van data-analyse gebruikt op de vastgoedmarkt. In Amerika wordt dit soort analyses op basis van marktgegevens al toegepast en hebben bedrijven die dit doen enkele grote investeerders als Google Ventures en Bullpen Capital aan weten te trekken. In Nederland wil ImmoWise hiermee de markt veroveren. ,,Een woning kopen of verkopen is een van de grootste en belangrijkste transacties in je leven. Dat vertrouw je niet iedereen toe. Een sollicitant moet toch ook eerst een CV insturen, voordat je hem of haar uitnodigt?,” zegt medeoprichter Marije Veen van ImmoWise .


Een gemiddelde makelaar die bijvoorbeeld actief is in de Oude Pijp in Amsterdam heeft in deze buurt de afgelopen twaalf maanden 1 woning verkocht, terwijl een topmakelaar er 6 heeft verkocht. En dat 11 dagen sneller dan de gemiddelde makelaar. Dat weegt mee in de score. Ook beoordelingen van klanten wegen zwaar mee. Het algoritme van het webplatform analyseert uit verschillende bronnen op internet veertien verschillende factoren, waaronder reviews, aantal verkochte of aangekochte woningen, prestatie en verkoopsnelheid. Dat wordt nog eens uitgesplitst naar adres, type woning en prijsklasse. Bezoekers krijgen zo bij elke categorie een ranglijst van de best presterende makelaars te zien.

,,De best verkopende makelaar herken je niet aan een vlotte babbel, maar aan overtuigende verkoopcijfers. En die hebben wij haarscherp in kaart,” aldus Veen. ,,Dat een makelaar het huis van mijn vrienden goed heeft weten te verkopen aan de andere kant van de stad, in een geheel andere prijsklasse, wil niet zeggen dat deze makelaar dat bij mijn huis ook kan. Via ImmoWise maak je die keuze gebaseerd op bewezen ervaring.”

Hoewel iedereen in Nederland zichzelf makelaar mag noemen, kijkt ImmoWise alleen naar gecertificeerde makelaars van brancheverenigingen NVM, VBO of VastgoedPro.
Volgens Veen staan topmakelaars positief tegenover dit voor Nederland nieuwe concept. Sinds de komst van de goedkope zelfservice makelaars voelen ze zich ondergewaardeerd. Nederlanders vinden makelaars duur, terwijl de tarieven van courtages niet hoog zijn in vergelijking met andere landen, waar het courtage op 5 of 6 procent van de transactieprijs ligt. Veen: ,, Mensen beseffen niet dat een topmakelaar hen niet alleen veel stress en tijd bespaart, maar ook duizenden euro’s voordeel kan opleveren vanwege zijn of haar onderhandelingsvaardigheden, kennis en expertise. Zelfservice makelaars adviseren je vaak om een lagere vraagprijs in te zetten, zodat de woning snel verkocht wordt, terwijl een topmakelaar de waarde van je woning goed weet in te schatten.”

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen