Bouwbedrijven zien uit naar 2016

De Nederlandse bouwbedrijven zien de toekomstige omzetontwikkelingen voor het afgelopen jaar (2015) zonnig in. Meer dan de helft van de bouwbedrijven (53%) verwacht het jaar met een omzetstijging af te sluiten. Maar liefst 17 procent spreekt zelfs over een groei van meer dan 10 procent. Technicum en Unique publiceren deze gegevens in de MKB Marktmonitor, een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Motivaction. Voor deze zevende editie zijn 2.142 MKB’ers ondervraagd over duurzame inzetbaarheid en de bedrijfseconomische en personele ontwikkelingen van hun bedrijf.


Realisatie groei

De verwachte groei in omzet wordt volgens 42 procent van bouwend Nederland gehaald uit kostenreductie. Een tweede oorzaak van de omzetstijging wordt bereikt met een structurele verandering in de bedrijfsprocessen. Dat stelt 38 procent van de bouwbedrijven. Niet alleen kostenbesparingen en reorganisaties zorgen voor de omzetgroei, ook organische groei in de vorm van het aanboren van nieuwe markten gaat volgens 35 procent van de respondenten leiden tot omzetgroei.


Bouwondernemingen zien toekomstperspectief

“De bouwondernemingen in het MKB zien weer toekomstperspectief”, concludeert Adriaan Belonje, directeur van Technicum. “Bouwbedrijven zijn conjunctuurgevoelige ondernemingen en de verwachtingen uit deze sector zijn positief te noemen. Wanneer 53 procent van hen aangeeft een omzetgroei voor dit jaar te verwachten, kunnen we niet alleen spreken van een opleving van de gehele bouwsector, maar ook van de Nederlandse economie. Ik hoop dat deze ontwikkelingen ook in 2016 doorzetten.”

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen