DNB: Vraag naar hypotheken gestegen

De Nederlandsche Bank (DNB) laat vandaag weten dat volgens de Nederlandse banken de vraag naar hypotheken voor woningen in het tweede kwartaal van 2015 verder is gestegen. Deze ontwikkeling, die in het eerste kwartaal van 2014 is ingezet, zet zich daarmee versterkt voort.


Deze cijfers blijken uit de driemaandelijkse Bank Lending Survey (BLS) van de ECB. Deze enquête verschaft kwalitatieve informatie over de kredietverlening door in Nederland gevestigde banken aan huishoudens en bedrijven in het eurogebied en de acceptatiecriteria die zij hanteren.


Vraag naar woninghypotheken stijgt verder

In het tweede kwartaal van 2015 melden alle deelnemende banken in de enquête een stijgende vraag naar hypotheken voor woningen. Als relevante factoren voor de toename van de vraag naar woninghypotheken worden het betere vooruitzicht op de woningmarkt, het gegroeide consumentenvertrouwen en de lage rentetarieven genoemd. Voor het derde kwartaal van 2015 voorzien banken met een gezamenlijk marktaandeel van 77 procent een verdere opleving van de hypotheekmarkt.

Acceptatiecriteria banken blijven gelijk

De deelnemende banken hebben in de enquête aangegeven dat hun acceptatiecriteria voor woninghypotheken onveranderd zijn gebleven. De laatste keer dat banken per saldo een versoepeling rapporteerden van hun acceptatie­criteria was in het eerste kwartaal van 2008.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

daling hypotheekrente

Gerelateerde artikelen