Eindejaarstips hypotheek en eigen woning

Nog snel geld besparen door op het einde van het jaar een paar simpele handelingen uit te voeren? Met deze eindejaarstips kun je zonder al te veel moeite geld besparen. Wacht niet te lang, want de tips zijn bedoeld om nog dit jaar uit te voeren. Alleen dan profiteer je van maximaal voordeel.


1. Los een kleine hypotheekschuld af

Is jouw hypotheekschuld al flink gedaald en resteert er nog maar een klein restje? Je kunt dan overwegen dit laatste restje (versneld) af te lossen. Hierdoor bespaar je eigenwoningforfait, de fictieve “huurwaarde” bijtelling. Met de Wet Hillen is reeds vele jaren geregeld dat hoe kleiner de hypotheekschuld nog is, des te kleiner het eigenwoningforfait. Bij volledige aflossing van de hypotheekschuld vervalt het eigenwoningforfait zelfs helemaal.


2. Betaal hypotheekrente vooruit

Het is mogelijk om nog dit jaar de hypotheekrente van (een deel van) volgend jaar vooruit te betalen. Dit kan gunstig zijn als je verwacht volgend jaar flink minder inkomsten te realiseren of als je verwacht over het box3 vermogen belasting te moeten betalen. Lees meer over vooruitbetalen hypotheekrente.

3.Verplaats overdracht van eigen woning naar volgend jaar

Indien je de eigen woning hebt verkocht, kan het slim zijn om de overdracht ervan te verplaatsen naar volgend jaar. Indien er namelijk winst wordt behaald met de overdracht, valt deze bij overdracht dit jaar onder het toetsingsvermogen op 1 januari 2016. Je kunt eventuele verschuldigde vermogensbelasting besparen door de overdracht na 1 januari 2016 te plannen. Uiteraard moet de koper hier wel mee akkoord gaan. Overigens is de winst die je bij het verkopen van jouw woning maakt enkel belast onder box3 indien je deze niet gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning.

4. Koop een duurder huis volgend jaar

De regels voor de maximale hypotheek veranderen vanaf volgend jaar. Hierdoor kan het gunstig zijn om niet dit jaar, maar pas volgend jaar een huis te kopen. In 2015 telt het inkomen van de partner slechts voor 33% mee, terwijl dit in 2016 voor 50% mee gaat tellen. Hierdoor kan een stel vaak meer lenen en dus een duurder huis kopen. Meer over NHG normen 2016.

5. Gebruik de verhuisregeling eigen woning

Een leegstaande woning die bestemd is voor de verkoop kan onder omstandigheden toch als eigen woning worden aangemerkt. De termijn van deze verhuisregeling is vanaf 2015 verlengd naar 3 jaar. Dit betekent dat indien de woning sinds 2012 leeg staat en deze woning bestemd is voor de verkoop deze in 2015 nog kan worden aangemerkt als eigen woning. Hierdoor valt de woning nog steeds in box 1, is de hypotheekrente in principe aftrekbaar en wordt de waarde van de woning dus ook niet als box3 vermogen gerekend.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen