Energiekosten vergelijken loont!

Energiekosten maken een groot deel van de kosten van de woning uit. Toch is het niet heel populair om goed naar de energiekosten te kijken en ze te vergelijken. In januari werden de cijfers bekend gemaakt over het aantal huishoudens dat in 2015 was overgestapt van energieleverancier. Daaruit bleek dat steeds meer mensen energiekosten vergelijken: 15,1% van alle huishoudens in Nederland is vorig jaar overgestapt. En dit percentage lijkt ieder jaar weer behoorlijk te groeien. In 2010 was het percentage overstappers in Nederland 8,5%. Een explosieve groei dus in slechts 5 jaar tijd.


Waarom stappen zo veel mensen over?

Als redenen voor deze grote aantallen overstappers kunnen de volgende zaken worden aangedragen: de keuzevrijheid is enorm en vergelijken is eenvoudig, energie leent zich prima om te vergelijken en energieleveranciers geven hoge overstapbonussen als mensen overstappen via een vergelijkingswebsite.


Keuzevrijheid en eenvoudig vergelijken

Energie-Nederland en Autoriteit Consument en Markt (ACM) introduceerden vorig jaar ‘Aanbod op Maat’. Dit zijn een aantal afspraken die de energiemarkt transparanter maakt. Hierdoor wordt vergelijken van aanbiedingen nog inzichtelijker. Leveranciers moeten hun aanbiedingen doen gericht op de situatie van de consument gebaseerd op een gemiddelde verbruiksprofiel op basis van bijvoorbeeld de postcode of werkelijk energieverbruik. Het moet verder duidelijk zijn voor de consument of het gaat om grijze of groene stroom.

Dit zijn slechts een aantal zaken die de energiemarkt transparanter maakt. En transparantie betekent makkelijk prijsvergelijken voor de consument. En daar kan de consument dan weer van profiteren.Prijsvergelijkingswebsites vergemakkelijken het vergelijken en overstappen en daardoor is de drempel om over te stappen erg laag.

Energie leent zich prima om puur te vergelijken op prijs

Energie leent zich verder ook prima om puur te vergelijken op prijs. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de telecom markt kent de energiemarkt geen verschil in kwaliteit van een netwerk of de geleverde stroom of gas. Het enige verschil in de ogen van veel mensen is dus de prijs. En die kunt u tegenwoordig dus zeer makkelijk vergelijken via een energievergelijker.

Hoge overstapbonussen

Energieleveranciers bieden steeds hogere overstapbonussen voor nieuwe klanten. En steeds meer mensen weten ook hoe dit werkt en hoe ze daarvan kunnen profiteren. Die overstapbonussen zijn meestal alleen te verkrijgen als de consument overstapt via een vergelijkingssite. De vergelijkende website ontvangt een beperkte provisie bij de overstap en de consument ontvangt een hoge bonus voor zijn of haar overstap.

Hoe profiteert de consument maximaal?

De consument profiteert maximaal door ieder jaar een jaarcontract af te sluiten bij een energieleverancier. Op die manier kan ieder jaar weer geprofiteerd worden van hoge bonussen. Daarbij zijn de bonussen het hoogste als de klant zowel overstapt voor stroom als voor gas. Aan het einde van het jaarcontract bezoekt de klant een vergelijkingssite en vergelijkt de prijzen van aanbieders. Hij of zij kiest dan de aanbieder die de hoogste overstapbonus geeft en daarmee heeft de klant voor dat nieuwe contract de maximale korting. Een jaar later doet hij dit weer.

Zodoende heeft de consument jaarlijks een overstapmoment en profiteert dus maximaal van de hoge overstapvergoedingen van leveranciers. Let altijd wel goed op de voorwaarden in het contract en zorg voor een tijdige overstap. Tijdig is meestal 8 tot 10 weken voor het einde van het lopende contract. Overstappen duurt gemiddeld zo’n 6 weken. Ook bedrijven kunnen op deze manier flink besparen op hun energiekosten.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen