Energielabel huizen definitief toegestaan

Het energielabel op huizen is al enige tijd in de wet verankerd. De vraag was echter of dit in Europees perspectief is toegestaan. Hierop is nu bevestiging op gekomen.


Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) had altijd al vertrouwen in de uitkomst van de procedure: Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk, en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis. Het energielabel is verplicht voor huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren. Daarnaast stimuleert het mensen om energiebesparende maatregelen te nemen.


Daarmee bespaar je energiekosten en je wooncomfort gaat omhoog.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst)

Van voorlopig naar definitief energielabel

Elk huis heeft een voorlopig energielabel. Dat geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via www.energielabelvoorwoningen.nl actueel maken: doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk aan isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen.

Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto’s en nota’s te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit.

Verplicht bij verkoop en verhuur

Een definitief label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal € 405 op verkoop of verhuur zonder energielabel.

In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Funda zorgt er bijvoorbeeld voor dat het label standaard bij alle huizen op hun site staat.

Energieakkoord

Het energielabel voor huizen is een van de maatregelen uit het Energieakkoord dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten. Het uiteindelijke doel is duurzame energievoorziening in Nederland. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld windmolens op zee en subsidies of fondsen voor energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren, woningbouwcorporaties en verenigingen van eigenaren.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen