Energierekening 2016 niet veel hoger dan 2015

De energierekening van een gemiddeld huishouden blijft dit jaar ongewijzigd. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis.


In 2016 stijgen en dalen verschillende posten op de energierekening. Vereniging Eigen Huis zette deze veranderingen op een rij. Dit jaar neemt de energiebelasting op gas toe en daalt de energiebelasting op stroom. Ook gaan de variabele stroom- en gastarieven omlaag en nemen de netbeheerkosten gemiddeld af.


Toename energiebelasting

`De toename van de energiebelasting wordt bijna helemaal teniet gedaan door de verlaging van de energietarieven. Hierdoor blijft de energierekening dit jaar bij gemiddeld verbruik ongeveer gelijk aan die van 2015,` zegt Karin Boog, financieel deskundige bij Vereniging Eigen Huis. Boog wijst erop dat de vereniging bij deze inventarisatie gebruik heeft gemaakt van gemiddelden. `Netbeheerder Liander verlaagt haar tarieven met € 22, maar Cogas verhoogt deze juist met € 21,` zegt Boog.

Uitgangspunten berekening

De vereniging is bij deze inventarisatie uitgegaan van een gemiddeld stroomverbruik per huishouden van 3.500 kilowattuur en 1.800 kuub gas per jaar.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen