Financieringslasttabel 2017 – maximale hypotheek 2017

Met de financieringslasttabel 2017 kun je eenvoudig berekenen wat de maximale hypotheek 2017 mag zijn afhankelijk van jouw situatie. De financieringslasttabel 2017 is een tabel die jaarlijks wordt vastgesteld door het NIBUD en geeft aan wat de maximale hypotheek op basis van het inkomen mag zijn. Voor sommige groepen kan aanzienlijk meer geleend worden, terwijl andere groepen er fors op achteruit gaan.


Financieringslasttabel 2017 eenverdiener

Zo kan een eenverdiener met een inkomen van € 18.000 maar liefst € 8.455 euro meer lenen in 2017 in vergelijking met 2016. Aan de andere kant kan een eenverdiener met een royaler salaris van € 55.000 met de nieuwe financieringslasttabellen 2017 bijna € 13.000 euro minder lenen. Voor deze getallen is uitgegaan van een toetsrente van 1,7%.


Financieringslasttabel 2017 tweeverdiener

Een tweeverdiener stel met beiden een inkomen van € 18.000 kan ruim 4000 euro meer lenen in 2017 in vergelijking met 2016. Tweeverdieners met een groter gezamenlijk inkomen komen er slechter vanaf. In het slechtste geval (20k en 30k salaris) blijft er bijna € 12.000 minder te lenen over. Voor deze getallen is uitgegaan van een toetsrente van 1,7%.

Verschil eenverdiener en tweeverdiener

Het NIBUD heeft voor 2017 gezorgd dat tweeverdieners meer kunnen lenen dan eenverdieners met hetzelfde inkomen. Het verschil in besteedbaar inkomen tussen tweeverdieners en eenverdieners wordt volgens het NIBUD namelijk elk jaar groter. Dit komt door een aantal fiscale regelingen die tot doel hebben de arbeidsparticipatie te verhogen. Deze regelingen worden stapsgewijs doorgevoerd, ook in de komende jaren. Omdat het besteedbaar inkomen van tweeverdieners ten opzichte van eenverdieners toeneemt, vindt het NIBUD het verantwoord om deze nieuwe financieringslasten tabel 2017 uit te brengen waarin tweeverdieners meer kunnen lenen dan eenverdieners.

Lage rente van invloed op financieringslasttabel 2017

Het NIBUD heeft bij het bepalen van de tabel ook rekening gehouden met de huidige zeer lage rente. De lage rente zorgt ervoor dat er op verantwoorde wijze hogere hypotheken verstrekt kunnen worden. Bij een rentestijging nemen de netto maandlasten echter toe en kan de betaalbaarheid van de hypotheek onder druk komen te staan. Daarom adviseert het NIBUD om bij een hypotheek met een korte rentevasteperiode (onder de 10 jaar vind het NIBUD kort) te blijven rekenen met een zogenaamde minimale toetsrente van 5%. Hierdoor kan er bij het kiezen van een relatief korte rentevaste periode relatief weinig geleend worden in vergelijking met een hypotheek waar de rente vastgezet wordt voor 10 jaar of langer.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Financieringslasttabel 2017

Gerelateerde artikelen