Funda wijzigt volgorde huizen

De volgorde in de zoekresultaten op woningwebsite Funda hangt niet meer af van de branchevereniging waarbij de makelaar is aangesloten. Hierdoor is het woningaanbod op Funda duidelijker voor consumenten. Eind 2015 vernieuwde Funda haar website en zoekmachine. Omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder bij Funda had aangedrongen op een gelijke behandeling van makelaars, is zij de afgelopen periode nagegaan hoe deze aanpassingen in de praktijk werken.


ACM concludeert dat het woningaanbod van makelaars van makelaarsverenigingen VBO Makelaar en Vastgoed Pro in het zoekresultaat niet meer altijd ónder het aanbod van de NVM makelaars staat. In plaats daarvan volgt de volgorde in de presentatie van de huizen nu meer uit de zoekcriteria van de consument, ongeacht de branchevereniging van de makelaar. ACM is positief over deze vernieuwing.


Wat was het probleem?

NVM is de grootste branchevereniging van makelaars in Nederland én is eigenaar van Funda, de grootste woningsite van Nederland. In een in 2012 door ACM uitgevoerde marktscan was geconstateerd dat huizen van NVM makelaars standaard hoger in de zoekresultaten op Funda stonden dan huizen van niet-NVM makelaars. Huizenkopers zagen hierdoor het woningaanbod van makelaars die lid zijn van Vastgoed Pro en VBO Makelaar minder snel.

Naar aanleiding van de marktscan heeft ACM in 2013 met Funda afgesproken dat zij bezoekers van haar website erop zou attenderen dat woningen van NVM makelaars altijd bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Met de vernieuwde website is deze vermelding niet meer nodig. Overigens is er nog geen sprake van een volledig gelijke behandeling van makelaars op Funda. Makelaars die lid zijn van Vastgoed Pro en VBO Makelaar moeten bijvoorbeeld nog wel meer betalen dan NVM makelaars voor plaatsing van hun woningaanbod op Funda. Hierover loopt al een rechtszaak. ACM ziet daarom op dit moment geen aanleiding om dit in de tussentijd nader te onderzoeken.

Meerdere websites bezoeken voor een compleet overzicht

Een deel van het woningaanbod is niet of met beperkte informatie te vinden op Funda. Dit betreft met name woningen die worden aangeboden door makelaars die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten en woningen die de eigenaren zonder tussenkomst van een makelaar verkopen. Voor een volledig overzicht van het woningaanbod zal een consument meerdere bronnen moeten raadplegen. Andere bronnen zijn onder andere Jaap.nl, huizenzoeker.nl, huislijn.nl, marktplaats.nl, jumba.nl, hoomly.nl en sociale media.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen