Gemeentelijke woonlasten dit jaar flink hoger

De gemeentelijke woonlasten zijn dit jaar gemiddeld 3,4 % hoger dan in 2018. Dat is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 %. Omdat iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot. De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5 % fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 %.


Stijgers

In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld € 106 hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim € 90 omhoog, net als in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.


Duurste gemeente: Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld € 1.330 en dat is ruim € 200 meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal is bijna twee keer zo duur als wonen in de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten € 774 bedragen. Landelijk stijgen de woonlasten met gemiddeld € 25 ten opzichte van vorig jaar.

Dalende woonlasten

In 26 gemeenten dalen de woonlasten. Koplopers zijn Waddinxveen, Goes en Bladel. Daar is de rekening dit jaar gemiddeld € 30 lager.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

daling hypotheekrente

Gerelateerde artikelen