Grote verschillen kosten tussentijds aanpassen hypotheek

Het tussentijds aanpassen van je hypotheek kan zorgen voor een grote kostenpost. Elke hypotheekverstrekker berekent boeterente indien de huidige rente lager is dan de oude rente. Echter, veel hypotheekaanbieders rekenen ook wijzigingskosten. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat daarin grote verschillen zijn te ontdekken.


Grote verschillen wijzigingskosten hypotheek

Indien de hypotheek tussentijds wordt aangepast, berekent de hypotheekverstrekker vaak wijzigingskosten. Deze komen bovenop de eventuele boeterente die verschuldigd is doordat de nieuwe rente lager is dan de oude hypotheekrente. Voor de wijzigingskosten is echter geen vast model: sommige hypotheekverstrekkers rekenen niets en anderen vragen maar liefst € 500.


Lage wijzigingskosten hypotheek

Er zijn enkele aanbieders die lage administratiekosten rekenen of zelfs géén. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Aegon en Woonfonds; zij rekenen geen administratiekosten. Voor het wijzigen van de hypotheek betalen consumenten bij Woonfonds echter wel advieskosten. Hypotheekbank ABN Amro zit aan de onderkant met € 150 administratiekosten. Daarna komen de andere grootbanken ING (€ 225) en Rabobank (€ 250). Triodos spant de kroon doordat zij in totaal maar liefst € 500 berekent (administratiekosten (€ 375) en advieskosten (€ 125)).

Reactie politiek

Vanuit de politiek is met weerzin gereageerd. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt noemt de verschillende tarieven opvallend en is voornemens aan toezichthouder AFM te vragen wat redelijke tarieven zouden zijn.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen