Hoe kun je veilig zorgen voor de maximale hypotheek

Als je eenmaal begonnen bent met het bekijken van huizen, raak je al snel overdonderd door het aanbod en bijbehorende prijzen. Het ene huis is nog mooier dan het andere, maar kun je deze ook betalen? Voordat je definitief overgaat tot het kopen van een huis, is het verstandig om eerst jouw hypotheek mogelijkheden in beeld te brengen. Een belangrijk aspect daarbij is het bereken van jouw maximale hypotheek.


Hoe bepalen banken hoeveel je kunt lenen?

Wanneer een hypotheekverstrekker beoordeelt hoeveel geld ze aan jou willen lenen, kijken zij naar een aantal zaken, zoals jouw bestaande schulden, je kredietrating bij het BKR en ten slotte uiteraard jouw inkomen. Met al deze informatie zal de hypotheekverstrekker bepalen welk bedrag je maximaal kunt lenen zodat het risico voor de geldschieter wordt geminimaliseerd en jij ook niet meer leent dan verantwoord is. Om te zorgen dat je optimaal voorbereid bent voor het bepalen van je maximale hypotheek, hebben wij een aantal tips verzameld. Hiermee lukt het ook jou om op een verantwoorde manier te zorgen voor een maximale hypotheek.


Schulden afbetalen

Bij de beoordeling van jouw hypotheek aanvraag kijkt de hypotheekverstrekker naar hoeveel geld je al geleend hebt. Over het algemeen is het zo dat hoe meer schulden je hebt, des te minder je kunt lenen. Als je nog spaargeld hebt, zou je dit kunnen gebruiken om bestaande schulden af te lossen. Niet alleen is dit voordelig, omdat de rente op schulden vaak hoger is dan de rente op je spaarrekening, maar ook zorgt het ervoor dat het aantrekkelijker wordt om jou een hypotheek te verstrekken. Let wel op dat je altijd nog eigen geld overhoud voor noodsituaties en om de benodigde eigen inbreng voor de aankoop van je woning te voldoen. Dit is meestal zo’n 5% van de aankoopprijs van de woning.

Krediet faciliteiten stopzetten

Hypotheekverstrekkers kijken ook naar jouw mogelijkheden om schulden te maken om de hypotheek te berekenen. Wellicht heb je een creditcard waar je nu geen schuld op hebt, maar waar je wel mee kunt lenen. Dan kan het lonen om de kredit faciliteit hierop te beeindigen.

Jouw gegevens ordenen

Je zult merken dat je bij een hypotheekaanvraag heel veel gegevens aan zult moeten leveren. Als je zelfstandige of ondernemer bent, zul je helemaal veel informatie moeten verstrekken. Het helpt als je vooraf zorgt dat je alle informatie netjes ordent en beschikbaar hebt. Het gaat dan bijvoorbeeld om rekeningen en inkomen voor minstens de afgelopen twee jaar. Hoe meer geld je verdiend hoe hoger de hypotheek, dus kijk goed na of je geen inkomsten hebt gemist.

Loonsverhoging/Vast contract

Voor hypotheekverstrekkers is het fijn als je een goed en vast salaris hebt. Mocht het lukken, kun je kijken of je werkgever een tijdelijk contract tijdig om kan zetten naar een contract voor onbepaalde tijd. Mocht je werkgever van plan zijn om een loonsverhoging door te voeren, kijk dan of dit al schriftelijk vastgelegd kan worden (of misschien al eerder in kan gaan).

Vergelijk hypotheekverstrekkers

Alhoewel er richtlijnen zijn voor het bepalen van de maximale hypotheek hanteren de verschillende hypotheekverstrekkers in de praktijk allemaal andere methoden. Zo kan het dus lonen om hypotheekverstrekkers te vergelijken om te zien waar je de hoogste hypotheek kunt krijgen met de beste voorwaarden. Je kunt dan meteen de laagste hypotheekrente vergelijken waardoor je naast de hoogste hypotheek ook direct kunt bepalen wat de meest voordelige hypotheek is.

De rentevast periode

Een hypotheek loopt over het algemeen 30 jaar. Bij het aangaan van de hypotheek kun je kiezen hoe lang je de hypotheekrente vast zet. Afhankelijk van deze periode, is jouw maximale hypotheek vaak ook anders. Zo kan het lonen om je hypotheek bijvoorbeeld 10 jaar vast te zetten in plaats van 20 jaar. Vergelijk de mogelijkheden met een hypotheekadviseur om te bepalen welke hypotheekverstrekker voor jou het meest gunstige is.

Andere mensen gebruiken om je hypotheek te verhogen

Mocht je na bovenstaande tips toch nog net te weinig hypotheek kunnen krijgen, dan zit er maar één ding op: je zult moeten aankloppen bij anderen.

Borgstelling

Het is soms mogelijk dat een ander borg staat voor een deel van je hypotheek. Zo kunnen je ouders bijvoorbeeld borg staan voor een deel van jouw hypotheek en zullen zij daarvoor dan vaak als onderpand de eventuele overwaarde op hun eigen woning gebruiken.

Vraag samen een hypotheek aan

De meest voorkomende oplossing is natuurlijk om samen met je partner een hypotheek af te sluiten. Dit kan ook met je ouders. Je sluit dan de gehele hypotheek samen af, in plaats van enkel borgstelling voor een deel van de hypotheek. Let er wel op dat je over het algemeen beiden hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de gehele hypotheek. Ten slotte wordt voor het bepalen van de maximale hypotheek het inkomen van de partner vanaf dit jaar voor 90% meegenomen.

Heel veel succes met het bepalen van jouw maximale hypotheek.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Hypotheek berekenen

Gerelateerde artikelen