Huizen met groen energielabel verkopen beter

Woningen met een groen energielabel worden verkocht met een hogere verkoopprijs. Daarnaast is het ontbreken van een energielabel niet goed voor de verkoop; deze huizen staan langer te koop. Kopers zijn bereid om voor huizen met een groen (gunstig) energielabel gemiddeld € 6.000 meer te betalen, zo blijkt uit onderzoek van Tilburg University en de Universiteit Maastricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.


Voordeel energielabel bij verkoop woning

Indien een woning is voorzien van een energielabel wordt deze gemiddeld sneller verkocht dan wanneer het energielabel ontbreekt. Het kopen van een woning zonder energielabel betekent dat er geen duidelijkheid is over de toekomstige gas- en elektriciteitsrekeningen voor de toekomstige woning. “Voor een doorsnee woning kan deze gasrekening uiteenlopen van 43 euro voor een zuinige A-label woning, tot wel 174 euro voor eenzelfde soort woning, maar dan uit de energieverkwistende G-categorie”, aldus Dr. Nils Kok van de Universiteit Maastricht. “Het label geeft kopers vooraf een signaal, en dat signaal bespoedigt de verkoop met gemiddeld 24 dagen.” Door de informatie die het energielabel bevat, blijken gelabelde koopwoningen gemiddeld 24 dagen sneller een nieuwe eigenaar te vinden dan huizen zonder energielabel.


Groot voordeel gunstig energielabel

Het energielabel is in de woningmarkt aan een opmars begonnen. Na een moeilijke start in 2008 is sinds de invoering van het vernieuwde energielabel in januari 2010 de populariteit van het energielabel snel groeiende, niet in de laatste plaats omdat deze verplicht is. Vanaf 1 januari 2008 zijn er ruim 50.000 woningen verkocht in Nederland met een energielabel. Dit betekent dat 15% van het totaal aantal woningtransacties plaatsvond met energielabel.

Voor de verkoopprijs is het effect van een energielabel-effect al zichtbaar: uit de 50.000 kooptransacties is gebleken dat een groen energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs. Zo betaalden kopers gemiddeld 3 procent (€ 6.000 euro) meer voor een gelijkwaardige woning met een groen (labels A, B en C) label dan een rood label (labels D tot en met G). “We zien dat huizenkopers de informatie op waarde schatten. Meten is weten, en het belang van de energierekening is groot genoeg voor de consument op de meting te waarderen”, stelt hoogleraar vastgoed Dirk Brounen van Tilburg University.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

energielabel woning

Gerelateerde artikelen