Huurders lopen weg bij PvdA en VVD

De coalitiepartijen zijn niet populair onder huurders, blijkt uit een peiling die Kantar TNS (voorheen TNS Nipo) uitvoerde onder huurders, in opdracht van de Woonbond. In 2012 was de VVD de grootse onder huurders (18%) gevolgd door de PvdA (16%). Nu geeft maar 6% aan VVD te gaan stemmen, en kan de PvdA slechts op 4% van de huurdersstemmen rekenen.


Vooral de PVV, GroenLinks en 50Plus hebben geprofiteerd en zien de steun onder huurders groeien. De PVV (18%) en de SP (8%) zijn het grootst onder huurders.


‘De afgelopen jaren zijn de huren fors gestegen. Dat zien we terug in de zorgen van huurders over betaalbaarheid,’ aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. ‘Vermoedelijk speelt onvrede over het huidige huurbeleid een rol in het stemgedrag. Huurders hebben immers enorme huurverhogingen voor de kiezen gehad de afgelopen jaren.’

Betaalbaarheid belangrijkste thema

56% vindt het thema huren (zeer) belangrijk in het bepalen van hun stem. De meeste kiezers die huren een belangrijk thema vinden, zien we bij de SP (77%).De betaalbaarheid van het huren wordt het belangrijkste thema’s gevonden, 83% van de huurders kiest voor dit thema. 43% van de huurders vindt de huurprijzen in de sociale huursector niet betaalbaar. 73% vindt dat huurders met een laag inkomen en hoge huur, huurverlaging moeten krijgen. Maar liefst 83% van de huurders is voor een rem op de prijsstijging in de vrije huursector.

Voldoende huurwoningen

Een meerderheid van 86% van de huurders vindt dat er meer sociale huurwoningen moet worden gebouwd. Slechts 3% vindt dit niet. Ook is er een grote groep (41%) voor het verhogen van de inkomensgrens van de sociale huursector zodat ook middeninkomens hier terecht kunnen.
Ronald Paping: ‘Een komend kabinet kan wat doen aan de problemen die huurders zien. Schaf de verhuurderheffing af, zodat de huurprijzen omlaag kunnen én er voldoende betaalbare huurwoningen kunnen worden gebouwd en er voldoende geïnvesteerd kan worden in energiebesparing in huurwoningen.’ Begin deze week riepen 18 maatschappelijke organisaties al op de heffing af te schaffen.

Stemwijzer voor huurders

Van de huurders geeft 19% aan nog geen keuze te hebben gemaakt. Op de door de Woonbond gelanceerde kieswijzer huurstemwijzer.nl kunnen huurders aan de hand van elf stellingen zien welke partij op het gebied van huren het best bij ze past. Overigens is er ook recent een WoonKiesKompas gelanceerd wat ook adviezen geeft over standpunten van politieke partijen die van belang kunnen zijn voor huurders.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

hypotheekrisico

Gerelateerde artikelen