Huurders ook belang bij WOZ-waarde woning

De woonbond meldt dat het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, verandert per 1 oktober. De WOZ-waarde, die traditioneel alleen van belang was voor de eigenaar van de woning, is dan ook van belang voor de huurder.


Invloed WOZ-waarde op maximale huurprijsJ

Vanaf 1 oktober wordt de WOZ-waarde meegenomen bij het bepalen van de maximale huurprijs op basis van het puntensysteem. Dat betekent dat huurders belanghebbenden zijn geworden bij de WOZ-waarde. Volgens de woonbond kunnen sommige huurders die nu al (bijna) de maximale huurprijs betalen, wellicht huurverlaging aanvragen op basis van de WOZ-waarde.


De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen. Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, kunnen zij nu al huurverlaging per 1 oktober aanvragen. Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad of in een krimpregio wonen maken daardoor kans op huurverlaging. Daarnaast noemt minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer Utrecht en Amersfoort als plaatsen waar de gemiddelde maximale huurprijs omlaag gaat. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag stijgt de gemiddelde maximale huur, al kunnen de wijzigingen ook hier in specifieke gevallen tot huurverlaging leiden.

WOZ-waarde opvragen kan slim zijn

Door deze wijziging kan het slim zijn voor huurders om de WOZ-waarde op te vragen. Immers, als zij al bijna de maximale huur betalen, zou het wel eens zo kunnen zijn dat ze door een gedaalde WOZ-waarde nu teveel huur betalen. De WOZ-waarde kunnen huurders opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst, waarna ze de huurprijs kunnen aanvechten.

Overigens zetten sommige verhuurders volgens de Woonbond de WOZ-waarde al op het jaarlijkse huurverhogingsvoorstel. Huurders kunnen de puntentelling invullen van het Amsterdams Steunpunt Wonen, om te kijken wat de maximale huur voor hun woning per 1 oktober is. Indien de berekende maximale huur lager is dan de huidige kale huur komt een huurder in aanmerking voor huurverlaging. Vanaf volgend jaar moeten gemeenten de WOZ-beschikking ook aan huurders sturen.

Maximale huurprijzen stijgen mee met WOZ-waarde

Doordat de WOZ-waarde belangrijk is geworden voor het bepalen van de maximale huurprijs, zullen andere categorie├źn voor punten verdwijnen: schaarstegebied, woonomgeving en woonvorm. Daarnaast verdwijnt ook de puntenaftrek voor eventuele hinderlijke situaties (zoals geluidsoverlast). Volgens de Woonbond zijn er de afgelopen jaren veel punten aan het systeem zijn toegevoegd, waardoor de huurprijzen te veel ruimte hebben gekregen om te stijgen.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen