Bankgarantie

Wat is een bankgarantie? En waarom zou je een bankgarantie regelen? Als je een koopovereenkomst sluit voor de aankoop van een woning wordt vaak gevraagd naar een bankgarantie. Wat kost zo’n garantie van de bank?


Wat is een bankgarantie?

Met een bankgarantie geeft een bank een garantie af dat een bepaald bedrag (het gegarandeerde bedrag) wordt voldaan, indien nodig. Hierdoor heeft de verkoper van een woning de zekerheid dat het geld van de koper beschikbaar is.


Hoe werkt een bankgarantie?

Als je een woning aankoopt, leg je een aantal zaken vast in de koopovereenkomst. Hierin is ook de koopsom opgenomen (het bedrag waarvoor je de woning koopt). Vaak zal je voor de koopsom een hypotheek afsluiten om het bedrag te krijgen. Echter, als je deze hypotheek niet geregeld krijgt is dit niet alleen vervelend voor jou als koper, maar ook voor de verkoper. Hij dacht namelijk dat de woning verkocht is, terwijl dit niet blijkt te lukken.

Hiervoor is bij een koopovereenkomst vaak een boeteclausule opgenomen. Als de koop door toedoen van de koper niet doorgaat, is deze een boete verschuldigd. Echter, om te voorkomen dat de verkoper het geld niet daadwerkelijk kan verhalen op de koper, wil deze zekerheid dat het boetebedrag betaald kan worden. Hiervoor wordt een bankgarantie geregeld. Hierbij garandeert de bank van de koper dat een bedrag (vaak ter hoogte van het boetebedrag) geblokkeerd is en uitgekeerd kan worden aan de verkoper indien nodig.

Kosten bankgarantie

Een bankgarantie is niet gratis, een bank vraagt hier geld voor. Vaak bedragen de kosten van de afgegeven garantie 1% van het gegarandeerde bedrag. Bij een gegarandeerd bedrag van € 10.000 bedragen de kosten dus € 100. Uiteraard dien je de bank ook terug te betalen als zij het bedrag ter waarde van de bankgarantie uitkeren. Dit is uiteraard alleen van toepassing als er een beroep moet worden gedaan op de afgegeven garantie. Als de hypotheek gewoon wordt verstrekt en de koop gewoon doorgaat, is een beroep op de bank niet nodig.

bankgarantie