Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek wordt afgelost door de opbrengsten van je beleggingen. Deze beleggingen kunnen in één keer worden aangekocht of periodiek. Met het opgebouwde vermogen door beleggingen kun je aan het eind van de looptijd de hypotheek aflossen. Dit is echter onzeker, aangezien de waarde van de beleggingen mogelijk niet toereikend is om de gehele hypotheekschuld in te lossen. Je blijft dan met een restschuld zitten, waarvoor je vervolgens een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.


Soms wordt een beleggingshypotheek gekoppeld met een overlijdensrisicoverzekering zodat je bij overlijden direct verlost bent van de hypotheek.


De beleggingen vallen onder het box3 vermogen en zijn dus belast met vermogensrendementsheffing van 1,2% (netto, belasting is 4% over fictief rendement van 30%).

Het afsluiten van een beleggingshypotheek is voor starters niet meer mogelijk. Heb je nu een beleggingshypotheek? Dan kun je deze uiteraard voortzetten of indien je dat wenst omzetten naar bijvoorbeeld aan annuiteitenhypotheek of aflossingsvrije hypotheek.