Hypotheekrente

Hoe komt hypotheekrente tot stand? Hoe vindt je de laagste hypotheekrente? En waar moet je op letten bij hypotheekrente?


Hoe komt hypotheekrente tot stand?

Als je een hypotheek afsluit, spreek je met de hypotheekverstrekkers een vergoeding af voor de lening: de hypotheekrente. De rente is bijvoorbeeld 5%. Dat betekent dat als je een hypotheek hebt afgesloten van € 200.000 dat je per jaar (200.000*0,05=) € 10.000 betaald. Hoeveel je exact bepaald hangt af van het effectieve tarief, hierover later meer.


Hoe vindt je de laagste hypotheekrente?

Hoeveel rente je betaald hangt af van de voorwaarden die je afspreekt bij het afsluiten van je hypotheek. Geldverstrekkers concurreren met elkaar en de belangrijkste manier om dat te doen, is de hoogte van het rentetarief. Het loont dus om aanbieders te vergelijken en op die manier de laagste hypotheekrente te vinden. Je kunt daarvoor terecht bij een hypotheekadviseur, maar er zijn ook diverse online tools te vinden om een indicatie van de laagste hypotheekrente te krijgen.

En waar moet je op letten bij hypotheekrente?

Bij het vergelijken van hypotheken is hypotheekrente de belangrijkste en meest eenvoudige vergelijkingsmaatstaf. Het is echter niet het enige aspect van een hypotheek. Zo kan de looptijd verschillen, de wijze van aflossen (lineair/annuitair/helemaal niet (aflossingsvrij)) en kunnen ook de voorwaarden rondom het eerder aflossen of extra aflossen verschillen. Daarnaast is van belang dat je appels met appels vergelijkt: let op het verschil tussen de nominale rente en effectieve rente.

Wat is het verschil met nominale en effectieve hypotheekrente?

Bij een hypotheek spreek je meestal een nominale krente af. Echter, doordat je de hypotheek niet 1x per jaar betaald, maar per maand, betaal je eigenlijk iets meer dan de nominale rente. Wat je precies betaald wordt vaak aangeduid als de effectieve hypotheekrente. Betaal je bijvoorbeeld een nominale rente van 4,4% dan is de effectieve rente 4,5%.

Om de effectieve rente te bepalen neem je als uitgangspunt de nominale hypotheekrente, bijvoorbeeld 6% (0,06). Deze nominale rente deel je door 12 (aantal maanden in een jaar); je hebt nu een getal van 0.005. Hierbij tel je 1 op, je hebt nu een getal van 1,005. Dit getal doe je tot de macht 12 (de 12 betaaltermijnen/maanden in een jaar), je hebt nu 1,061678. Vervolgens trek je weer 1 van het bedrag af en dan heb je de effectieve rente: 0,061678, dus ~6,2%.

Bereken effectieve rente

%
Hypotheekrente