Hypotheek oversluiten berekenen

Veel huizenbezitters kijken naar hypotheek oversluiten berekenen. Is het oversluiten van uw hypotheek verstandig? Wat levert het mij op als ik mijn hypotheek oversluit? Wij laten zien hoe je een hypotheek oversluiten berekening kunt maken.


Hypotheek oversluiten berekenen aflopen rentevaste periode

Indien de rentevaste periode afgelopen is, kunt u boetevrij uw hypotheek oversluiten. U hoeft dan geen boeterente te berekenen. Indien u echter naar een andere hypotheekverstrekkers overstapt bent u wel kosten kwijt voor de notaris. Als u bij het aflopen van de rentevaste periode bij uw huidige hypotheekverstrekker blijft en dus ingaat op het nieuwe rentevoorstel, dan bespaart u op deze notariskosten.


Oversluiten hypotheek berekenen online

Om te bepalen of het oversluiten van uw hypotheek verstandig is zijn er diverse online bereken tools die u daarbij kunnen helpen. U dient dan vooraf uit te zoeken wat de voorwaarden van uw huidige hypotheek zijn, zodat een online berekening van het oversluiten van de hypotheek gemaakt kan worden.

Belangrijke voorwaarden oversluiten hypotheek berekenen

Er zijn een aantal voorwaarden van belang als u wilt weten of het oversluiten van uw hypotheek “uit kan”. Belangrijke voorwaarden bij hypotheek oversluiten berekenen:

  1. Is de rentevaste periode reeds afgelopen?
  2. Wat is de huidige hypotheekrente?
  3. Welke boeterente is van toepassing bij oversluiten?
  4. Hoeveel % mag per jaar zonder boeterente worden afgelost?
  5. Zijn er nog andere voorwaarden voor overstappen? Bijv. in combinatie met verzekeringen?

Boeterente hypotheek oversluiten berekenen

In de hypotheekovereenkomst is vastgelegd hoe de boeterente wordt berekend. Vrijwel altijd zal sprake zijn van een boeterente. Jaarlijks mag een gedeelte van de hypotheek boetevrij worden afgelost. Zo is dit bij veel hypotheken 10%, bij NIBC bijv 15% en bij Rabobank zelfs 20% per jaar. Als de hypotheek wordt overgesloten, wordt dit jaarlijkse boetevrije deel gebruikt zodat de boete lager uitvalt. Echter, een deel van de hypotheek (bijv. 90% indien er 10% boetevrij mag worden afgelost) zal waarschijnlijk niet zonder boete kunnen worden afgelost (en dus overgesloten).

De boete wordt berekend als het verschil tussen het rentetarief van uw huidige hypotheek en de hypotheekrente dat op dit moment gangbaar is bij de huidige hypotheekverstrekker. Dit betekent dat als uw huidige hypotheekrente bijvoorbeeld 5% is en de huidige hypotheekrente 3% is, de boeterente wordt berekend met een rentevoet van 2% (5% – 3% = 2%).

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

annuiteitetabel 2015

Gerelateerde artikelen