Hypotheek voor zzp’er nog altijd lastig om te verkrijgen

Voor zzp’ers blijft het moeilijk om een hypotheek te krijgen. Er lijkt echter een positieve ontwikkeling gaande te zijn waarbij banken minder terughoudend zijn om aan zzp’ers een hypotheek te verstrekken. In het FD zegt Michiel Meijer, hoofd productmarketing hypotheken bij ABN Amro dat de bank zeer positief kijkt naar de mogelijkheden van een perspectiefverklaring. Zo’n perspectiefverklaring zou dan een alternatief voor zzp’ers zijn op de intentieverklaring bij arbeiders.


Perspectiefverklaring

Voor zzp’ers is het vaak moeilijk om aan te geven hoe hun inkomen eruit komt te zien. Hetzelfde geldt voor flex-werkers. Door de wisselende contracten en opdrachtgevers is het voor een bank moeilijk om deze in het standaard schema voor een full-time werkende (met onbepaalde tijd contract) te krijgen. Hierdoor zijn veel banken niet erg happig op het verstrekken van een hypotheek aan deze groep zzp’ers en flex-werkers.


Een mogelijk alternatief kan gevonden worden door het invoeren van een perspectiefverklaring. Hiervoor loopt reeds een pilot tussen hypotheekverstrekker Obvion en uitzendbureau Randstad dat vele flex-werkers in dienst heeft. Met de perspectiefverklaring wordt getracht een alternatief te vormen voor de werkgeversverklaring of intentieverklaring bij hypotheekaanvragers in vaste (loon)dienst. Eigenlijk geeft een perspectiefverklaring nog beter de toekomst weer dan een werkgeversverklaring. De laatste is namelijk een momentopname en zegt niet veel over de toekomst. Het doel van de perspectiefverklaring is om een gefundeerde verklaring te geven over de werk-mogelijkheden (“employability”) nu en in de toekomst.

Randstad kijkt hiervoor naar de functie, werkervaring, competenties en opleiding en hoe flexibel een flex-werker is. Samen met andere economische factoren wordt hiermee een perspectief bepaald en in een verklaring opgenomen. Op basis hiervan kan een hypotheekverstrekker de risico’s voor het verlenen van een hypotheek beter bepalen en kan de zzp’er of flex-werker dus eenvoudiger een hypotheek verkrijgen.

Andere regels voor zzp’ers

Volgens PZO-ZZP verlangen hypotheekverstrekkers soms extra zekerheden van zzp’ers of berekenen banken een renteopslag van enkele basispunten tot in een enkel geval zelfs 1,25%. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Kizo dat de houding van banken tegenover zzp’ers in 16% van de gevallen negatief is; zij werden tegengewerkt bij hun hypotheekaanvraag.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen