3 voordelen van hypotheekrente vooruitbetalen

Niet veel mensen weten dat het kan, maar hypotheekrente vooruitbetalen is mogelijk en kan zelfs een (fiscaal) voordeel opleveren! Het vooruitbetalen van hypotheekrente is toegestaan voor een periode tot 1 juli van het volgende jaar. Dit betekent dat je nog dit jaar de hypotheekrente tot 1 juli 2016 alvast kunt betalen. Dit heeft drie belangrijke voordelen.


Het vooruitbetalen van hypotheekrente kan diverse voordelen opleveren; je moet het geld natuurlijk wel hebben. Daarnaast werken niet alle hypotheekaanbieders mee aan het vooruitbetalen van hypotheekrente. Check dus vooraf bij je hypotheekverstrekker of het mogelijk is om hypotheekrente vooruit te betalen. Voor de belastingdienst is het toegestaan om de hypotheekrente voor een periode tot 1 juli van het volgende jaar vooruit te betalen.


1. Vermijden of verlagen belasting op vermogen (box 3)

Elk jaar wordt op de peildatum – 1 januari – bepaald hoe groot jouw vermogen is, het zogenoemde vermogen voor box 3. Slechts een bepaald vermogen is vrijgesteld. Voor 2016 bedraagt de vrijstelling ruim 21.000 euro per persoon. Als je dus een fiscaal partner hebt, is de gezamenlijke vrijstelling bijna 43 duizend euro. Heb je meer dan dat bedrag? Dan zul je over het meerdere belasting moeten betalen. Het tarief hiervoor is 30% waarbij een fictief rendement van 4% wordt berekend. Dit betekent dat je uiteindelijk over het bedrag boven de vermogensgrens 1,2% belasting betaald. Door af te lossen op de hypotheek óf hypotheekrente vooruit te betalen, verlaag je het box 3 vermogen en vermijdt je (of verlaag je) de vermogensbelasting van box 3 van 2016.

2. Hogere hypotheekrente aftrek in 2015 dan in 2016

De regering heeft besloten om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk te verlagen. Voorheen was hypotheekrente aftrekbaar tegen het hoogste tarief (52%); dit is ondertussen al verlaagd naar 51% in 2015. Volgend jaar treedt opnieuw een verlaging in werking en is de hypotheekrente nog slechts tegen 50,5% aftrekbaar. Door de hypotheekrente nog dit jaar (vooruit) te betalen, is deze nog aftrekbaar tegen 51% in plaats van 50,5%, toch een mooi voordeel.

3. Veiligstellen hypotheekrenteaftrek

Tot slot kun je de hypotheekrente door het vooruitbetalen alvast veilig stellen. Om hypotheekrente af te trekken heb je namelijk wel inkomen nog waartegen je de hypotheekrente kunt wegstrepen. Verwacht je volgend jaar een (forse) inkomstendaling dan kan het verstandig zijn om de hypotheekrente nu alvast te betalen, zodat je deze nog kunt aftrekken. Let echter op, dat als je een zodanig hoge inkomstendaling verwacht dat je mogelijk in de problemen kunt, je meer hebt aan geld op de bank dan geld “in stenen”.

Berekening aftrekbaarheid vooruitbetaalde hypotheekrente

Om duidelijk te maken welk deel u kunt aftrekken, kan het volgende rekenvoorbeeld u helpen:

U betaalt in augustus 2012 € 24.000 rente vooruit voor de periode 15 augustus 2012 tot en met 14 augustus 2014. U betaalt dus rente vooruit voor een periode na 30 juni 2013, namelijk 24 maanden. Over 2012 mag u nu alleen het bedrag aftrekken dat u betaalde voor het jaar 2012: dit zijn 5 maanden.

Bij de aangifte 2012 trekt u af: 5/24 x € 24.000 = € 5.000. Het resterende bedrag is: 19/24 x € 24.000 = € 19.000. Dit trekt u in gelijke delen af over de andere jaren waarvoor u de rente betaalde. Zowel bij de aangifte 2013 als de aangifte 2014 is dit € 9.500.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

spaarhypotheek opslag

Gerelateerde artikelen