Installateurs leveren slecht werk af

Installateurs van cv-ketels en elektrische installaties leveren op grote schaal slecht werk af. Dit zeggen vier veiligheidsinspecteurs maandag in de Telegraaf. Zij zien levensgevaarlijke situaties in woningen.


Volgens veiligheidsdeskundige Peter Coppes van het Helmondse bureau C+B lopen tussen de 500.000 en een miljoen woningen gevaar. Hij baseert deze aantallen onder meer op ontwikkelingen in de veiligheidsnormeringen en de leeftijd van woningen. ‘Het gaat vaak mis door prutswerk van installateurs. Er worden verkeerde materialen gebruikt of elektrische installaties worden niet goed geplaatst.’ Huizenbezitters lopen daardoor risico op stroomuitval, elektrocutie en brand. Daar komt bij dat zeker 30% van alle aardlekschakelaars in huis niet doet wat ze moet doen. ‘Dat blijkt uit internationaal onderzoek’, aldus Coppes.


Rapport

Installaties worden steeds ingewikkelder terwijl het kennisniveau van monteurs juist afneemt, concluderen Coppes en zijn collega-inspecteurs. Hun bevindingen sluiten aan bij een rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar november uitbracht. Daarin stond dat de installatiebranche ernstig tekort schiet wat betreft het aansluiten en onderhouden van cv-ketels en geisers. Coppes wil dat de overheid een periodiek controlesysteem op elektra optuigt. Brancheorganisatie Uneto-VNI is daar ook een voorstander van. Coppes: `Bewoners merken problemen met de installatie niet op tot dat het echt goed fout gaat.’ Ook moeten volgens hem alle installateurs een persoonsgebonden certificering hebben. Nu is die vaak nog bedrijfsgebonden.

Nieuwbouw

Vereniging Eigen Huis wil geen periodiek controlesysteem. ‘Dat is een controle achteraf en dan zijn veel gebreken moeilijk te zien’, zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg. ‘Bovendien gaat bij nieuwbouwwoningen ook het nodige mis.’ De vereniging ziet daarom meer in een persoonlijke certificering. ‘Als consument wil je gewoon de garantie hebben dat de vakman die bij je over de vloer komt ook echt vakbekwaam is. En maakt een installateur fouten, dan moet zijn certificering worden afgenomen.’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zoekt naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad naar oplossingen voor de problemen in de installatiebranche.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen