Meer geïnvesteerd in woningen (en auto’s)

Net als in de voorgaande maanden is vooral meer in woningen geïnvesteerd. Wel was de stijging in oktober kleiner. De investeringen in personenauto’s waren wel weer aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Dat kan samenhangen met de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald. Daarentegen krompen de investeringen in infrastructuur behoorlijk. Ook de investeringen in machines waren in oktober lager dan een jaar eerder.


Omstandigheden investeringen in december net zo gunstig

De omstandigheden voor investeringen zijn in december per saldo net zo gunstig als in oktober volgens de CBS Investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis was in de radar van december groter dan in die van oktober. Daarentegen was de groei van de export op jaarbasis kleiner en waren de ondernemers in de industrie minder positief over de orderportefeuille.


Prijzen koopwoningen 6,8 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in november 2015 ongeveer even hoog als in april 2004. In juni 2013 bereikten de prijzen van huizen een dal. Daarna is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 liggen de prijzen in november 6,8 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,1 procent lager.

Aanzienlijk meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen vrijdag al naar buiten dat het in november 14.545 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 24 procent meer dan in november 2014. In de eerste 11 maanden van 2015 zijn er 156.727 woningen verkocht. Dat is ruim 22 procent meer dan een jaar eerder.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen