Nieuw woonakkoord in de maak

De VVD en PvdA zouden werken aan een nieuw woonakkoord waarbij ieder haar eigen achterban zoveel mogelijk tegemoet wil komen: de PvdA door de huren niet te hard te laten stijgen en de VVD door het eigenwoningforfait te verlagen. Volgens de Telegraaf zijn beide partijen bezig met een nieuwe woondeal om hun achterban tegemoet te komen.


Eigenwoningforfait en de impact ervan

Door het eigenwoningforfait kunnen eigenaren van een woning een deel van de betaalde hypotheekrente niet aftrekken. Het eigenwoningforfait is een fictief bedrag dat een huuropbrengst representeert. Het bedrag is gebaseerd op twee componenten: de WOZ-waarde en een percentage. Alhoewel de WOZ-waarde de afgelopen jaren is gedaald, heeft de regering het percentage flink verhoogd. Per saldo betalen eigenwoningbezitters dus fors meer. De VVD wil deze verhoging nu dus weer ongedaan gaan maken.


Stijging van de huurprijzen

Huurders hebben het voordeel dat ze geen last hebben van dalende huizenprijzen; echter de huurprijs die ze betalen kan wel fluctueren. Dit is de laatste jaren dan ook fors het geval geweest: de huren zijn flink verhoogd. Voor relatief lage huren is de stijging gemaximeerd, maar voor de vrije sector gelden geen maxima. Daarnaast kan het zo zijn dat huren van vergelijkbare huizen toch enorm verschillen. Deze ongelijkheid wil de PvdA ongedaan maken (huursombenadering).

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen