Nieuwe normen NHG 2016

Elk half jaar worden de voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangepast. Aanleidingen voor wijzigingen zijn bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving of feedback uit de markt. Vanaf 1 januari 2016 gelden er wederom nieuwe voorwaarden. Hypotheekoffertes die vanaf die datum worden afgegeven, moeten daaraan voldoen. Heeft u al een hypotheek met NHG? Dan verandert er niets voor u. Bent u benieuwd wat er per 1 januari 2016 verandert? De drie belangrijkste wijzigingen hebben wij hieronder voor u uitgewerkt.


Maximale Loan-to-Value (LTV) wordt verlaagd van 103 naar 102 procent

De overheid bepaalt hoeveel u maximaal mag lenen voor de aankoop van een woning. Deze maximale Loan-to-Value (LTV) wordt stapsgewijs verlaagd naar 100 procent in 2018. De LTV geeft aan hoe de hypotheek zich verhoudt tot de waarde van het huis. In 2015 mocht u nog 103 procent van de woningwaarde lenen, voor 2016 geldt een percentage van 102. Alle geldverstrekkers moeten zich aan deze norm houden. Dit is vastgelegd in de woonquote 2016 tabel.


Renteverlies voor nieuwbouwwoningen meefinancieren

De koop van een nieuwbouwwoning gaat anders dan de aankoop van een bestaande woning. U krijgt bijvoorbeeld te maken met renteverlies: u betaalt rente over de hypotheek terwijl u nog niet in de woning woont. Dit renteverlies maakt volgens de huidige voorwaarden van NHG geen onderdeel uit van de waarde van de woning, maar vanaf 1 januari 2016 wel. Dit betekent dat het makkelijker wordt om deze kosten mee te financieren in uw hypotheek.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Vanaf 2016 is het voor tweeverdieners in sommige gevallen mogelijk om meer geld te lenen voor de aankoop van hun woning. Bij de berekening van de maximale hypotheek mag 50 procent van het laagste inkomen bij het hoogste inkomen worden opgeteld ter bepaling van het percentage van uw inkomen dat u mag besteden aan uw hypotheeklasten. Nu is dat nog 33,3 procent. van het laagste inkomen.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen