Overzicht van verhuiskosten

Als je eenmaal hebt besloten om een andere woning te kopen, is de verhuizing de volgende grote stap. Bij een verhuizing komen allerlei zaken kijken, zoals de kosten. Wij hebben de belangrijkste verhuiskosten op een rijtje gezet, zodat jij deze kunt meenemen in je budget.



1. Verhuisdozen en andere materialen

Om je spullen veilig te verhuizen is het handig om verhuisdozen aan te schaffen of te huren van een verhuisbedrijf. De meeste verhuisbedrijven verhuren specifieke verhuisdozen voor bijvoorbeeld boeken, zodat je deze handig kunt meenemen.

Naast de verhuisdozen zelf heb je ook nog andere materialen nodig, zoals tape om de doos dicht te doen. De kosten hiervan zijn niet zo hoog, maar alles bij elkaar lopen de kosten toch snel op.

Wist je trouwens dat er jaarlijks bijna 35 miljoen kartonnen verhuisdozen worden verbruikt? Zonde!

Een duurzamer alternatief is daarom het huren van verhuiskratten. Dat komt doordat de kunststof verhuiskratten veel langer meegaan dan de traditionele kartonnen verhuisdozen. De kartonnen verhuisdoos scheurt relatief snel en wanneer er teveel tapes op zijn geplakt, gooien de meeste verhuisbedrijven ze weg.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de grotere spullen. Hiervoor zul je vaak een verhuisbedrijf nodig hebben en zij weten precies hoe ze deze grote, kostbare spullen het beste voor jou kunnen vervoeren.

2. Hoe meer spullen je verhuist, hoe duurder

Hoe meer spullen je verhuist, hoe hoger de rekening van het verhuisbedrijf. Bij het berekenen van de verhuiskosten, houdt het verhuisbedrijf rekening met het aantal spullen dat je wilt verhuizen, maar ook het gewicht ervan. Als je dus veel grote spullen wilt verhuizen die wellicht ook nog meer tijd kosten om te verhuizen, ben je duurder uit. Gebruik je deze spullen niet meer? Dan kun je ze beter vooraf verkopen of wegdoen zodat je kosten bespaard.

Je kunt natuurlijk ook overwegen een deel van de kleine spullen zelf te vervoeren. De grote spullen geef je dan mee aan de verhuizers en de kleine spullen, zoals wat dozen breng je zelf naar je nieuwe woning.

3. Kosten afhankelijk van de verhuisdag

Veel mensen willen graag in het weekend of bijv. op vrijdag verhuizen. Daarom is dit vaak duurder. Ben je dus flexibel en kun je ook op een andere dag verhuizen? Dan is het slimmer om een minder populaire dag te kiezen en zo voor een lager tarief je verhuizing te regelen.

4. Schoonmaken

Je verkochte huis moet je schoon en leeg opleveren. Het goedkoopste is natuurlijk om je huis zelf schoon te maken. De dagen rondom de verhuizing zijn alleen wel heel druk. Veel mensen kiezen er daarom voor om een schoonmaakster in te huren om het verkochte huis of juist het nieuwe huis schoon te maken. 

5. Nutsbedrijven

Het afmelden en opnieuw aanmelden bij nutsbedrijven, zoals voor elektriciteit, water etc. kan soms extra geld kosten.  Soms kun je geld besparen door bij dezelfde aanbieder te blijven, zodat je niet opnieuw aansluitkosten betaald. Zo is het vaak voordeliger om bijv. bij Ziggo te blijven als je naar een nieuwe woning gaat in plaats van een nieuw abonnement bij een andere  aanbieder af te sluiten en opnieuw aansluitkosten te betalen.

6. Verloren of beschadigde voorwerpen

Je hoopt natuurlijk dat alles goed gaat met de verhuizing, maar het kan gebeuren dat je voorwerpen beschadigd. Ook kan het gebeuren dat je met het inpakken van alle spulletjes ongemerkt zaken kwijtraakt. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door je te laten helpen door een professioneel verhuisbedrijf. Zij doen dit elke dag en hebben heel veel ervaring. Zij zijn zuinig met jouw spullen en weten precies hoe ze deze zo goed mogelijk moeten vervoeren. Vaak zijn je spullen ook verzekerd tegen beschadiging via het verhuisbedrijf.

7. Opslag

Idealiter zorg je dat je jouw spullen direct kunt verhuizen van de ene naar de andere woning. Maar soms komt het voor dat dit niet lukt. Bijvoorbeeld omdat je je huis al uit moet, maar je nieuwe woning nog niet beschikbaar is. Je zult je spullen dan tijdelijk ergens moeten opslaan. Er zijn hiervoor verschillende oplossingen. Zo kun je geschikte ruimte huren bij gespecialiseerde bedrijven. Soms kan het verhuisbedrijf opslagruimte voor je beschikbaar stellen. Denk er in ieder geval aan dat opslag vaak niet gratis is en zeker bij opslag gedurende lange tijd kunnen de kosten flink oplopen. De Consumentenbond heeft wat tips beschikbaar voor de keuze van opslagplaatsen.

We hopen dat je met dit overzicht een goed beeld hebt van de kosten van verhuizen en waar je mogelijk op kunt besparen. Veel succes met je verhuizing!

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Wat kost een hypotheekadvies

Gerelateerde artikelen