Profiteren van renteverlaging na tekenen hypotheekofferte

De hypotheekofferte is na een lang traject aangevraagd en verstrekt. Je hebt deze zelfs al getekend en de hypotheekrente lijkt vast te staan. Echter, na het tekenen van de hypotheekofferte is de hypotheekrente (verder) gedaald. Is het mogelijk om te profiteren van een renteverlaging na het tekenen van de hypotheekofferte? Wij zochten het voor je uit.


Hypotheekrente is gedaald na tekenen hypotheekofferte

Als de hypotheekrente is gedaald na het tekenen van de hypotheekofferte zou je daar het liefst van willen profiteren. Het hangt sterk van de voorwaarden van de hypotheekofferte af of dat nog mogelijk is. Eigenlijk moet je met deze voorwaarden rekening houden voordat je een hypotheekofferte tekent. De ene hypotheekverstrekker is namelijk veel flexibeler dan de andere.


Hypotheekrente is gestegen na tekenen hypotheekofferte

De hypotheekrente kan uiteraard ook stijgen na het tekenen van de hypotheekofferte. Gelukkig is de hypotheekverstrekker gebonden aan de afgegeven hypotheekrente in de hypotheekofferte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je meer gaat betalen.

Profiteren van een gedaalde hypotheekrente na tekenen hypotheekofferte

Als de hypotheekrente is gedaald wil je weten of je daarvan kunt profiteren. Er zij drie mogelijkheden waarop hypotheekbanken een hypotheekrente in hun voorstel aanbieden: offerterente, dagrente en dalrente.

Offerterente

Meestal wordt in de hypotheekrente gesproken over offerterente. Dit betekent dat het rentepercentage dat is opgenomen in het voorstel van de hypotheekaanbieder beslissend is voor hoeveel je gaat betalen, ongeacht of de hypotheekrente na het verstrekken van de offerte is gewijzigd (bijv. gedaald). Bij een daling van de hypotheekrente na het tekenen van de hypotheekofferte profiteer je dus niet. Heb je echter nog niet getekend? Dan kun je mogelijk een nieuwe offerte aanvragen om toch te profiteren van de gedaalde hypotheekrente. Let op dat je dan echt een nieuwe hypotheekofferte aanvraagt wat weer een aantal weken in beslag kan nemen.

Dagrente

Sommige aanbieders geven een dagrente af in hun hypotheekvoorstel. Dit betekent dat er in de offerte een hypotheekrente wordt genoemd, maar dat er een lagere hypotheekrente geldt als de hypotheekrente bij het afsluiten van de hypotheek bij de notaris is gedaald. Je profiteert op deze wijze dus van een daling van de hypotheekrente op het moment van aangaan van de offerte en het tekenen bij de notaris (vaststelling hypotheek).

Dalrente

Bij dagrente profiteer je wel van een daling van de hypotheekrente, maar niet van tussentijds rentedalingen tussen het moment van verstrekken van de hypotheekofferte en het definitief afsluiten bij de notaris. Hiervoor biedt de dalrente een oplossing. Hierbij wordt de laagste rente gehanteerd tussen het moment van het verstrekken van de hypotheekofferte en het tekenen bij de notaris. Er zijn in Nederland echter vrijwel geen aanbieders die deze rente-vorm aanbieden.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

daling hypotheekrente

Gerelateerde artikelen