Salderen voor zonnepanelen afgeschaft in 2017?!

Wie met zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, kan stroom aan het energienet terugleveren. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en gebruikte energie wordt op de energierekening verrekend. Dit wordt salderen genoemd. Deze salderingsregeling staat onder druk, omdat het de overheid veel geld kost.


Het evalueren van de salderingsregeling en het mogelijk aanpassen of zelfs afschaffen ervan, staat gepland voor 2017. Pas in 2017 wordt dan duidelijk of de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen verandert. Een motie om deze regeling nog dit jaar te evalueren, is dinsdag in de Tweede Kamer verworpen.


Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, diende de motie in. Zij stelde voor de salderingsregeling eerder dan 2017 te evalueren, omdat consumenten nu wachten met de aanschaf van zonnepanelen tot duidelijk is hoe de regeling eruit gaat zien.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis betreurt het dat de motie van Van Tongeren is verworpen. <>De consument is gebaat bij duidelijkheid. Onzekerheid leidt tot uitstel van de investeringsbeslissing en ook tot afstel, zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Het uitstellen van deze beslissing is volgens haar ook niet in het belang van de overheid. Zo raakt Nederland nog verder achter op de klimaatdoelen.

Vereniging Eigen Huis riep Tweede Kamerleden vorige week in een brief op vóór de motie van Van Tongeren te stemmen.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen