Sentiment huizenmarkt verbeterd na eerste schok Coronacrisis

De verlenging van de beperkende coronamaatregelen en de economische onzekerheid lijken op dit moment geen verdere negatieve effecten te hebben op de woningmarkt. Dit blijkt uit consumentenonderzoek en gebruikersdata van funda.nl. Integendeel, een groeiende groep woningzoekers en -verkopers geeft aan dat zij nog steeds – of zelfs meer – gemotiveerd is om te kopen of verkopen t.o.v. het vorige onderzoek. Een groot gedeelte van de ondervraagden verwacht dat de coronacrisis weinig tot geen impact zal hebben op de markt.


Stijging vertrouwen en bezoek

In vergelijking met de eerste weken na de invoering van de coronamaatregelen is het bezoek op funda.nl weer genormaliseerd en zelfs licht gestegen vergeleken met eerder dit jaar. Er wordt via de site van funda en de app ook weer meer contact opgenomen met makelaars door woningzoekers (+16% t.o.v. twee weken geleden). Wel valt op dat de aanvragen bij makelaars in Noord-Brabant en Amsterdam landelijk gezien iets meer achterblijven t.o.v reguliere weken.


Ook het vertrouwen van woningzoekers en -verkopers is de afgelopen weken toegenomen. Meer mensen dan in het eerdere onderzoek vinden dat het nu een gunstig moment is om een woning te kopen. Dit percentage steeg in de afgelopen twee weken van 23% naar 31%.

Kleine meerderheid verwacht prijsdaling

Hoewel het moeilijk is om in te schatten hoe de markt zich gaat ontwikkelen, geeft een kleine meerderheid (54%) aan dat zij denkt dat de huizenprijzen gaan dalen. In het vorige onderzoek was dit nog 60%.

’We zijn enigszins verrast dat ondanks de verlenging van de coronamaatregelen en de onzekerheid over de economie het sentiment op de huizenmarkt zich positief heeft hersteld in de afgelopen weken. Wij zien dit ook terug in de activiteit op ons platform. Vermoedelijk is men over de eerste schrik heen en is de groep die vreest haar baan of inkomen te verliezen op dit moment relatief klein,’ zegt funda’s CEO Quintin Schevernels.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Hypotheekrente

Gerelateerde artikelen