Stemwijzer voor huizenbezitters en huurders gelanceerd: WoonKieskompas

Vereniging Eigen Huis heeft het WoonKieskompas gelanceerd. Hiermee zijn de standpunten van politieke partijen te zien over kwesties zoals verplichte energiebesparing in huis, windmolens in woonbuurten of de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren en huurders die het woonbeleid van politieke partijen belangrijk vinden kunnen met WoonKieskompas de verschillende politieke standpunten toetsen aan hun eigen opvattingen.


WoonKieskompas is ontwikkeld door Kieskompas en is onafhankelijk en wetenschappelijke beproefd. Politieke partijen die in de peilingen op tenminste één Kamerzetel staan hebben de stellingen ontvangen. Partijen als 50Plus en DENK zijn dus ook meegenomen. De stellingen in WoonKieskompas staan los van de standpunten van Vereniging Eigen Huis. Op basis van uw mening over de 20 voorgelegde stellingen, krijgt u een advies over welke partij het beste bij u past. Dit advies is dan op basis van uw mening over de onderwerpen die betrekking hebben op woononderwerpen. Zo komen subsidie op wonen, het al dan niet verstrekken van vergunning rondom wonen en andere zaken voorbij.


Oproep aan politiek door Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis roept politieke partijen in haar verkiezingspamflet op duidelijkheid te geven over de woningmarkt. In ‘Ruimte voor de burger’ noemt de vereniging vijf punten waarover de politiek zich volgens VEH duidelijk over moet uitspreken:

  1. Roep de nieuwe woningnood een halt toe: de vereniging wil dat de overheid gemeenten opdraagt om extra woningen te bouwen.
  2. Verlaag de drempels op de woningmarkt: huizenkopers moeten meer ruimte krijgen om een hypotheek af te sluiten binnen de grenzen van veilig lenen.
  3. Zorg voor een eerlijke en kansrijke energietransitie: help mensen met praktische ondersteuning en goede duurzame financiële regelingen.
  4. Geef bewoners het voortouw bij veranderingen in de wijk: regel dat bewoners inspraak krijgen als hun leefomgeving verandert door bijvoorbeeld windmolens.
  5. Wees solidair met Groningen: zorg dat gedupeerden in het Groningse gaswinningsgebied direct hulp krijgen met een goede schade- en compensatieregeling.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

woonkieskompas

Gerelateerde artikelen