Stijging vertrouwen woningmarkt stokt

De voortdurende stijging van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is gestopt. Voor de vierde maand op rij eindigt de Eigen Huis Marktindicator op een waarde van 121. Dat betekent niet direct dat er sprake is van een teruggang. Het vertrouwen onder kopers staat nog steeds op een hoog niveau en de vraag naar woningen overtreft op veel plaatsen het aanbod. Dit jaar wordt dan ook een recordaantal woningen verkocht. Maar de vooruitzichten zijn wat minder rooskleurig.


In de maanden augustus tot en met november eindigt de Eigen Huis Marktindicator op dezelfde recordwaarde (121 bij een neutraalwaarde van 100). Daarmee lijkt het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt. De belangrijkste pijler onder het hoge consumentenvertrouwen – de aanhoudende daling van de hypotheekrente – is uitgewerkt en de laatste weken is er sprake van een lichte rentestijging.;
Kooplust neemt iets af


De verwachtingen die mensen hebben om in de komende 12 maanden een huis te kopen vertonen een licht dalende trend. Vorig jaar november verwachtte nog 45% van de Nederlandse bevolking dat de koopsituatie zou verbeteren, dit jaar november is dat gedaald naar 37%. Momenteel vindt 51% van de bevolking dat het een gunstig moment is om nu een huis te kopen. Deze zomer was dit nog 60%. Deze uitkomsten laten zien dat de achterliggende factoren van de Eigen Huis Marktindicator zich minder gunstig ontwikkelen.

De mensen die zich positief uitspreken over de koop van een huis wijzen vooral op de lage hypotheekrente, en in veel mindere mate dan voorheen op de betere betaalbaarheid van woningen. Degenen die zich negatief uitspreken over de koopsituatie van dit moment, wijzen er steeds vaker op dat de keuze aan koopwoningen steeds beperkter wordt en bovendien door de stijging van de huizenprijzen minder goed betaalbaar zijn.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Seniorenwoning

Gerelateerde artikelen