Studieschuld door nieuwe leenstelsel? Kijk hoeveel je minder kunt lenen

De gemiddelde studieschuld stijgt in het nieuwe leenstelsel van € 15.000 naar € 35.000, verwacht De Hypotheekshop. Als dat klopt, kan iemand met een studieschuld straks ongeveer € 11.000 minder hypotheek krijgen dan in het oude stelsel, berekende Vereniging Eigen Huis. Mark de Rijke, directeur business development bij De Hypotheekshop, spreekt zijn verwachting vandaag uit in de Volkskrant.


In het nieuwe leenstelsel, dat 1 september 2015 is ingegaan, krijgen nieuwe hbo- en universitaire studenten geen basisbeurs meer. Dat scheelt hen circa € 267 per maand. Ze kunnen dit bedrag nog wel voordelig lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).


DUO verwacht dan ook dat de gemiddelde studieschuld zal toenemen, maar kan nog niet zeggen met welk bedrag. Het ministerie van Onderwijs doet hier momenteel onderzoek naar en komt later deze maand met cijfers. De Rijke denkt dat studenten soms naast het bedrag van de basisbeurs nog wat extra lenen, omdat de rente van DUO nu zo laag is. Budgetinstituut Nibud raadt dit ‘bijlenen’ af.

Moeilijker een hypotheek krijgen

De Hypotheekshop zegt zich zorgen te maken, omdat de hypotheekregels toch al steeds strenger worden. Per 1 januari 2016 is de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde bijvoorbeeld verlaagd van 103% naar 102%. ‘Zo wordt het steeds iets moeilijker om een huis te kopen, vooral als de rente weer gaat stijgen’, zegt De Rijke.

Verzwijgen van de studieschuld is vragen om problemen

Bestaande leningen beperken de hypotheekruimte. De vuistregel bij studieschulden is nu dat de verlaging van de hypotheekruimte ongeveer even groot is als de studieschuld. Hypotheekadviseurs zijn verplicht te vragen naar een studieschuld, maar ze kunnen niet makkelijk controleren of de opgave van de klant klopt. Een verzwegen studieschuld kan tijdens de looptijd van de hypotheek zorgen voor betalingsproblemen of problemen met de bank.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

spaarhypotheek opslag

Gerelateerde artikelen