Taxatie duur? Gelukkig is een taxatie niet altijd meer nodig!

Het laten taxeren van een woning voorafgaand aan het kopen is vaak een sluitpost. De overdrachtsprijs is al bepaald en de taxatie lijkt meer een formaliteit dan dat het echt waarde toevoegt. Desalniettemin zijn de kosten voor een (gevalideerde) taxatie niet gering. Bij het kopen van een woning hoeft de woningwaarde niet altijd meer te worden bepaald door een taxatie. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie daartoe.


In Nederland was dit al zo, maar in de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn was een regel opgenomen die dat zou veranderen. De waarde van een woning is echter ook op andere manieren te bepalen, stelden Kamerleden Ronnes (CDA) en De Vries (VVD) in hun motie. Het met modellen onderbouwen van de waarde, of het nemen van de koopsom als uitgangspunt bij minder risicovolle hypotheken, scheelt de consument volgens hen tijd en geld.


Vereniging Eigen Huis is verheugd dat de motie is aangenomen:

Wij pleitten er na het lezen van de concepttekst voor dat kopers hun woning niet altijd hoeven te laten taxeren.

Michel Ligtlee

De Kamer stemde ook voor het wetsvoorstel en andere moties over de invoering van de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn, zoals dat er meer ruimte moet komen om hypotheken te verstrekken aan senioren. De uitvoering wordt nog uitgewerkt.

Waarschijnlijk wordt de Europese Hypothekenrichtlijn pas in de zomer in de Nederlandse wetgeving verwerkt, zei minister Dijsselbloem (Financiƫn) begin maart. Tot dan toe was het de bedoeling dat de richtlijn (Mortgage Credit Directive) uiterlijk 21 maart zou ingaan.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

bankgarantie

Gerelateerde artikelen