Veel hypotheekbezitters maken zich geregeld zorgen

Uit onderzoek van MUNT Hypotheken blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlandse hypotheekbezitters zich geregeld zorgen maakt over het betalen van zijn of haar hypotheeklasten. Onder jongeren ligt het aantal hypotheekbezitters dat zich zorgen maakt nog hoger: 36 procent van de jongeren maakt zich zorgen of hij/zij de hypotheek nog wel kan betalen.


Onderzoek naar zorgen betalen hypotheek

MUNT Hypotheken heeft onderzoek gedaan onder 1.080 hypotheekbezitters. Het is opvallend dat jongeren zich nog meer zorgen maken over het betalen van de hypotheek. Volgens Menno Luiten van MUNT ligt dan aan hun bestedingsmogelijkheden. “Vaak is op jongere leeftijd een groter deel van het maandsalaris nodig om überhaupt iets te kunnen kopen, [terwijl] er op latere leeftijd vaak wat meer ruimte is.”


Aflossingsvrije hypotheek nog steeds in trek

Ondanks dat de aflossingsvrije hypotheek fiscaal niet meer zo gunstig is vanwege het ontbreken van de mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek, blijken er nog steeds aflossingsvrije hypotheken afgesloten te worden. Daarnaast zou bijna de helft van de ondervraagden graag een aflossingsvrije hypotheek afsluiten als de mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek er nog was. “Dat is opvallend, omdat de afschaffing bedoeld is om de consument te beschermen”, zegt Luiten. “Veel mensen realiseren zich niet dat ze niet aflossen, en dat de hypotheekschuld na de looptijd nog helemaal open staat.”

Voorkeur voor hypotheek bij bank

Voor het afsluiten van een hypotheek blijkt nog steeds de eigen bank geliefd. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden gaan het liefst naar hun bank, omdat zij er het meeste verstand van zouden hebben. Luiten: “Gek genoeg realiseren mensen zich niet dat een bank niet onafhankelijk is. Je zou je zelfs kunnen afvragen of een partij die alleen het eigen product kan adviseren, wel ‘onafhankelijk hypotheekadvies’ moet kunnen geven.” Daarnaast wordt in meer dan de helft van de gevallen ook geen tweede adviseur gesproken: de meeste hypotheekbezitters geven aan slechts één adviseur te hebben gesproken.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen