VEH: vertrouwen woningmarkt naar nieuw record

De Eigen Huis Marktindicator die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, steeg in april tot 118 punten. Dat is 2 punten meer dan in de voorgaande maand en de hoogste stand sinds de introductie 12 jaar geleden. Aanjager van het positieve consumentsentiment is vooral de lage rentestand.


De Eigen Huis Marktindicator laat deze maand de achtste stijging op rij zien. In december 2012 stond de index nog op een dieptepunt van 51 punten. De afgelopen drie jaar noemen respondenten steeds vaker de lage rente als reden voor hun positieve blik op de markt. De hypotheekrente staat op een historisch laag niveau. Er zijn al aanbieders die een rentetarief onder de 1,9 procent aanbieden voor hypotheken met NHG en waarvan de rente voor 10 jaar vast staat.


“De consumentenverwachting over de renteontwikkeling in de komende 12 maanden wordt de laatste maanden positiever” zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis. In augustus 2015 verwachtte 46 procent van de consumenten dat de rente zou gaan stijgen, in april 2016 voorziet nog maar 23 procent een rentestijging in de komende 12 maanden.

Eerder riep DNB-president Klaas Knot op om voorzichtig om te gaan met de lage rentestand. “Het is belangrijk om ook naar de langere termijn ontwikkelingen te kijken als je een huis koopt of wanneer je je hypotheek oversluit”, zegt van der Veen, “Laat de adviseur bij je hypotheekaanvraag diverse rentescenario’s doorrekenen. Kijk of je de lasten ook nog kunt betalen als de rente flink stijgt, naar bijvoorbeeld 5 of 6 procent. Als je de lage rentestand voor een langere periode vast zet heb je daarmee meer zekerheid over de betaalbaarheid van je woonlasten.”

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen