Verbeteringen woningmarkt nog niet in zicht

Er is nog geen zicht op verbeteringen op de woningmarkt. De maandelijkse vertrouwensindicator van Vereniging Eigen Huis staat in juni – net als in mei – op een neutrale waarde van 100 punten. ‘Helaas betekent een stabiel consumentenvertrouwen niet dat het goed gaat’, zegt Maud Weide. Dat blijkt vooral uit het grote aantal Nederlanders dat het momenteel een ongunstige tijd vindt om een woning te kopen.


‘Prijzen zullen verder stijgen, rente blijft laag’

Ruim een derde van de Nederlanders verwacht het komende jaar nauwelijks tot geen verbeteringen van hun mogelijkheden om een woning te kopen. Een meerderheid verwacht dat de koopprijzen van woningen verder zullen stijgen, hoewel dit percentage het afgelopen jaar wel is afgenomen van 83% naar 67%. Vorig jaar had nog ruim de helft van de Nederlanders de verwachting dat de hypotheekrente weer zou gaan oplopen, nu is dat aantal teruggelopen tot een derde.


Starters en doorstromers zien geen verbetering

De helft van de koopstarters vindt het nu geen gunstig moment om een eerste eigen huis te kopen. Voor 78% komt dat vooral door de slechte betaalbaarheid van bestaande en nieuwbouwwoningen. 58% is somber gestemd omdat het aanbod zo beperkt is dat er nauwelijks nog iets te kiezen valt. Van de doorstromers zegt een kwart dat zij het om deze redenen nu geen goede tijd vinden om te gaan verhuizen naar een volgende koopwoning.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Werkgeversverklaring

Gerelateerde artikelen