Vertrouwen in de woningmarkt blijft goed

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt relatief goed blijft. Uit de nieuwste Eigen Huis Marktindicator blijkt een graadmeter van 104 punten. Het referentieniveau is 100 punten, waardoor consumenten dus licht positief zijn over het kopen van een huis. De belangrijkste oorzaak daarvoor lijkt de historisch lage hypotheekrenten.


Met de historische lage hypotheekrente in het achterhoofd, kiezen veel kopers voor een langere rentevaste periode (10 tot 20 jaar vast). Zelfs bij deze lange rentevaste periode zijn de rentes relatief laag.


Nieuwe maximale hypotheekbedrag

Een andere mogelijke oorzaak van het relatief hoge consumentenvertrouwen zijn de nieuwe maatregelen die vanaf 1 juli in zullen gaan. Hierdoor wordt onder andere de maximale hypotheek beperkt waardoor de mogelijkheden om een nieuwe woning te kopen ongunstiger worden. Tegelijkertijd daalt de maximale koopsom waarbij gebruik kan worden gemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie. Op dit moment kan een koopsom van € 265.000 nog met NHG worden gefinancierd, maar per 1 juli is dat gedaald naar € 245.000. Ten slotte wordt ook het lage btw-tarief van 6% over de loonkosten bij onderhoud of een verbouwing verhoogd naar het normale tarief van 21%.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen