Vertrouwen in woningmarkt groeit, bij jou ook?

De Eigen Huis Marktindicator steeg het afgelopen jaar met 10 punten en laat daarmee een sterk positieve stemming op de woningmarkt zien. Toch was de groei minder snel dan in de jaren daarvoor, toen het door de crisis gedaalde kopersvertrouwen in de woningmarkt krachtig herstelde.


“We zien het vertrouwen van huizenkopers in de woningmarkt nog steeds toenemen, maar niet meer zo spectaculair als in 2013 en 2014”, zegt woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. “Vooral de dalende hypotheekrente heeft het consumentenvertrouwen een positieve impuls gegeven. Maar dat effect raakt nu uitgewerkt. Daarnaast beginnen de steeds strengere hypotheekvoorwaarden steeds meer te knellen.” De vereniging verwacht daarom voor 2016 een verdere matiging van de groei van het vertrouwen in de woningmarkt.


Het vertrouwen in de woningmarkt schoot in 2013 omhoog met ca. 30 punten, steeg in 2014 met 20 punten en in 2015 met 10 punten. De Eigen Huis Marktindicator steeg vanaf het dieptepunt in december 2012 van 52 punten naar het de recordhoogte van 112 punten in december 2015.

Herstel na crisisjaren niet overal even sterk

Bob Maas: “Een stijging van 60 punten in 3 jaar tijd is ongekend. Het kopersvertrouwen kwam na de crisis sneller terug dan het daarvoor was verdwenen. De toename begon eind 2012 met duidelijkheid over het regeringsbeleid waar lang op is gewacht en eindigt met een historisch lage hypotheekrente. Groei, inhaalvraag en een schaars woningaanbod doen vooral in lokale overdrukgebieden de rest. Vooral doorstromers tussen de 35 en 50 jaar oud komen weer in beweging en kopen een volgende eigen woning. In de grote steden zijn vooral starters actief. Dat leidt lokaal zelfs tot oververhitting. Deze kooplust geldt niet voor heel Nederland. In sommige regio’s is nog maar weinig te merken van het herstel op de woningmarkt. De verschillen zijn groot, maar het herstel waaiert langzaam uit naar gebieden buiten de grote steden”.

Lage rente compenseert vooralsnog strengere regels

De negatieve effecten van de voortdurende aanscherping van de hypotheekvoorwaarden worden goeddeels gecompenseerd door het positieve effect van de aanhoudende renteverlagingen. Woningmarktspecialist Bob Maas: “maar dat effect houdt een keer op. Begin dit jaar zijn de regels voor huizenkopers opnieuw aangescherpt. Uitzondering zijn tweeverdieners, bij hen telt het tweede inkomen meer mee dan voorheen’. Verder gaat per 1 juli de grens van de Nationale Hypotheek Garantie omlaag naar 225.000 euro”. Het maximum leenbedrag is begin dit jaar gedaald naar 102% van de woningwaarde. Ook gaat de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens dit jaar weer een stapje om naar beneden. Alle nieuwe hypotheken hebben te maken met de 100 procent aflossingsverplichting die al eerder is ingegaan.

Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat als de hypotheekrente in de toekomst substantieel stijgt, deze stapeling van maatregelen opnieuw tot problemen leidt op de woningmarkt zoals vraaguitval en waardedaling. Zover is het nog niet, vooralsnog profiteren huizenkopers van een uitzonderlijk lage hypotheekrente.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen