Aflossing hypotheek berekenen

Aflossing hypotheek berekenen

Hoe kan ik de aflossing hypotheek berekenen en is het verstandig om af te lossen of juist niet? Bekijk onze tips om aflossing hypotheek te berekenen.


Aflossing hypotheek berekenen doet u meestal om te bepalen of het verstandig is om extra af te lossen op uw hypotheek. Bij een lage spaarrente lijkt het verleidelijk om zoveel mogelijk op uw hypotheek af te lossen in plaats van te sparen op een spaarrekening. Door (extra) af te lossen op uw hypotheek daalt uw uitstaande hypotheekbedrag en ook uw maandbedrag. U betaalt simpelweg minder hypotheekrente omdat het uitstaande bedrag bij de geldverstrekker af is genomen door uw extra aflossing.


Hoe aflossing hypotheek berekenen

Afhankelijk van uw hypotheekvorm, kunt u een berekening maken wat aflossen in uw situatie gaat betekenen. Zo kunt u voor de volgende vormen de impact van aflossen op de hypotheek berekenen:

Bij een aflossingsvrije hypotheek kunt u meestal zelf bepalen hoeveel u aflost. Bij de andere hypotheekvormen geldt meestal een maximum aflossing die u per jaar boetevrij mag doen. Vaak is dit 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag, maar sommige geldverstrekkers hanteren andere voorwaarden, zoals 15% of 20% of zelfs 100% indien het uit eigen middelen komt (Florius). Afhankelijk van de hypotheekvorm kunt u de aflossing hypotheek berekenen en bepalen of het voor u zin heeft om af te lossen. U kunt dat doen door een Excel berekening te maken, maar veel eenvoudiger is het om bovenstaande online tools te gebruiken. Hiermee ziet u direct de impact van uw extra aflossing per jaar / per maand.

Houdt er tevens rekening mee dat door de lagere hypotheekrente die u betaald, u ook een lagere hypotheekrente aftrek heeft. Dit betekent dat hoe meer u aflost, hoe minder hypotheekrenteaftrek u heeft. Indien u nog maar een hele kleine hypotheek over houdt, is er weer een extra voordeel. De Wet Hillen bepaalt dat het eigenwoningforfait vervalt bij een geringe hypotheekschuld.