Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie is een populaire optie bij het afsluiten van een hypotheek. Door het nemen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u een korting op de hypotheekrente krijgen tot wel 0.6%! Aan de NHG zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste voorwaarden hebben wij voor u uitgezocht.


Belangrijkste voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

  1. De totale hypotheek mag niet hoger zijn dan € 245.000
  2. De aangekochte woning is het hoofdverblijf
  3. De NHG beschermt (deels) bij gedwongen verkoop van de woning

Wat kost het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie?

Om gebruik te maken van de NHG dient u eenmalig een premie te betalen van 0.85% van het hypotheekbedrag. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek van € 250.000 dan betaalt u 0.85% x 250.000 = € 2.125 aan premie. Hiervoor bent u gedurende de hele loooptijd van de hypotheek verzekerd.


Waarom zou ik gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie?

Doordat u gebruik maakt van de NHG, heeft uw geldverstrekker (bijvoorbeeld de bank waar u uw hypotheek afsluit) minder risico. In ruil voor dit verlaagde risico, geeft de geldverstrekker een korting op uw hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot wel 0.6% aan rente. Is de rente zonder NHG bijvoorbeeld 4,5%, dan kan deze met NHG worden verlaagd tot wel 3,9%.

Daarnaast biedt de NHG u een bescherming aan, bijvoorbeeld als u door echtscheiding de hypotheeklasten niet meer kunt dragen en de woning gedwongen moet verkopen. Een eventueel restschuld wordt onder omstandigheden door de NHG kwijtgescholden. Doordat de laatste tijd veel huizenbezitters aanspraak hebben gemaakt op deze faciliteit, is de NHG strenger geworden bij het kwijtschelden van de restschuld.