Hypotheek aflossen

Is uw hypotheek aflossen verstandig of niet? Dat hangt van veel factoren af. Hieronder beschrijven wij de belangrijkste overwegingen om al dan niet uw hypotheek (voortijdig) af te lossen. Er zijn zowel financiele als persoonlijke motieven waardoor mensen hun hypotheek aflossen. Zo kan het een fijn gevoel geven om de hypotheek helemaal af te lossen en zodoende vrijheid te verkrijgen. Anderzijds zit uw geld door het aflossen van uw hypotheek wel “vast” in uw huis en kunt u er anders vrij over beschikken.


Aflossen op de hypotheek kan interessant zijn als uw spaargeld boven de vrijstelling in box 3 uitkomt. Dit hangt af van de actuele spaarrente op uw spaarrekening (en uiteraard uw voorkeur om spaargeld liquide te hebben of in uw huis te investeren).


Er zijn twee situaties waarvoor u kunt berekenen of het gunstig is om uw hypotheek af te lossen met uw spaargeld:

  1. Uw spaarsaldo komt niet boven de vrijstelling van box 3 uit (deze bedraagt ongeveer € 21.000 voor alleenstaanden en € 42.000 voor beide partners samen);
  2. Uw spaarsaldo komt wel boven de vrijstelling van box 3 uit.

Uw spaarsaldo komt niet boven de vrijstelling van box 3

Indien uw spaarsaldo niet boven de vrijstelling van box 3 uitkomt, is het enkel gunstig om af te lossen indien:

  • de hypotheekrente

hoger is dan de de rente op uw spaarrekening.

Uw spaarsaldo komt wel boven de vrijstelling van box 3 uit

Indien uw spaarsaldo wel boven de vrijstelling van box 3 uitkomt, is het enkel gunstig om af te lossen indien:

  • de hypotheekrente plus
  • de vermogensrendementsheffing (VRH: 1,2% netto heffing)

samen hoger zijn dan de de rente op uw spaarrekening.

Kleine hypotheek aflossen

Het aflossen van een kleine hypotheek is meestal gunstig. Dit komt doordat met een lage hypotheek, de hypotheekrente meestal niet aftrekbaar is. De hypotheekrente is namelijk alleen aftrekbaar als deze hoger is dan het eigenwoningforfait. Bij een kleine hypotheek is dit vaak niet het geval, waardoor het gunstig is om deze lage hypotheek af te lossen.