Hypotheek oversluiten verstandig of niet

Denkt u aan hypotheek oversluiten, maar twijfelt u of het verstandig is of niet? Met onze tips weet u snel of het oversluiten van uw hypotheek verstandig is of dat u uw hypotheek beter niet kunt oversluiten.


Voordelen oversluiten hypotheek

Indien de huidige hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente van uw huidige hypotheek, dan zou u liever deze lage hypotheekrente krijgen. Misschien is een andere aanbieder tegenwoordig goedkoper dan uw huidige hypotheekaanbieder? In al deze gevallen kan het oversluiten van de hypotheek een voordeel opleveren. Door uw hypotheek over te sluiten profiteert u van een lagere hypotheekrente en gaat u op die manier minder betalen. Echter, er zijn ook nadelen waar u rekening mee moet houden.


Nadelen oversluiten hypotheek

Een lagere hypotheekrente door het oversluiten van uw hypotheek lijkt erg aantrekkelijk. Echter, het oversluiten van een hypotheek is vrijwel nooit mogelijk zonder een boete te betalen aan uw huidige hypotheekverstrekker. Deze loopt namelijk de hogere hypotheekrente mis die u zou betalen. Contractueel is vrijwel altijd vastgelegd dat u een zogenaamde boeterente moet betalen indien u de hypotheek voortijdig oversluit.

Wanneer kunt u zonder kosten oversluiten?

Er zijn situaties waarin u uw huidige hypotheek zonder kosten kunt oversluiten. Afhankelijk van de voorwaarden van uw huidige hypotheek kan dat het geval zijn in de volgende situaties:

  • De rentevaste periode van uw huidige hypotheek is verlopen
  • U heeft geen rentevaste periode, maar alleen een variabele rente
  • De huidige hypotheekrente is hoger dan de hypotheekrente op uw hypotheek

In het laatste geval is oversluiten meestal niet gunstig. Een van de redenen om toch over te sluiten bij een hogere rente is om een andere hypotheekvorm te kiezen.

Kosten hypotheek oversluiten

De mogelijke kosten van het oversluiten van de hypotheek zijn hierboven reeds genoemd. Maar welke kosten zijn dat dan? Als u uw hypotheek wilt oversluiten moet u vaak met de volgende kosten rekening houden:

  • boeterente verschuldigd aan uw huidige hypotheekverstrekker
  • advieskosten voor een hypotheekadviseur
  • notariskosten voor het opnieuw opmaken van een hypotheekakte
  • taxatiekosten voor het opnieuw taxeren van uw woning