Wat doet een hypotheekadviseur?

hypotheekadviseur

Wat doet een hypotheekadviseur? ✔ Zie wat een hypotheekadviseur doet en vind een goede hypotheekadviseur. Als u een huis wilt kopen, zoekt u een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur zorgt ervoor dat u een hypotheek kunt afsluiten en adviseert u in de keuze daarin. Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing die voor langere tijd financiëe consequenties heeft. U bent dan gebaat bij goed hypotheekadvies zodat u de juiste beslissing kunt maken. Voor advies over een hypotheek kunt u terecht bij een hypotheekadviseur.


Met een hypotheekadviseur bespreekt u uw wensen en uw persoonlijke situatie. Vaak zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:


De kosten van een hypotheekadviesgesprek zijn meestal aftrekbaar.

Welke stappen volgt de hypotheekadviseur?

Als een hypotheekadviseur voor u aan de slag gaat, zal hij de volgende stappen voor u nemen:

  • De hypotheekadviseur vraagt informatie over jouw persoonlijke situatie
  • De hypotheekadviseur zal een berekening maken hoeveel u kunt lenen
  • De hypotheekadviseur geeft hypotheekadvies voor uw persoonlijke situatie
  • Daarna vraagt de hypotheekadviseur offertes voor u op of maakt offertes voor u op
  • U leest de offertes, kiest een offerte en tekent deze
  • U tekent de stukken bij een notaris

Wat kost een hypotheekadviseur?

Met de invoering van het provisieverbod, betaalt u rechtstreeks de hypotheekadviseur en niet via een provisie vanuit de hypotheekverstrekker. Vaak is het eerste (kennismakings)gesprek met een hypotheekadviseur gratis. Daarna verschillen de kosten, afhankelijk van de hypotheekadviseur en uw persoonlijke situatie.

Bij hypotheekadvies vanuit een bank betaalt u vaak een lager tarief, maar heeft u keuze uit aanmerkelijk minder aanbieders; vaak alleen de bank waarmee u het hypotheekadviesgesprek heeft. Bij een onafhankelijke hypotheekadviseur is de keuze ruimer en daardoor kunt u vaak een voordeligere hypotheek afsluiten. Uiteindelijk bent u dan goedkoper uit.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur rekent meestal ongeveer € 2.500 – € 3.500 voor het gehele adviestraject. Hij is verplicht om u een zogenaamd dienstverleningsdocument te overhandigen waarin staat wat hij voor u gaat betekenen en welke kosten daaraan zijn verbonden. Soms is het mogelijk om een deel van de kosten te laten vallen als de koop uiteindelijk niet doorgaat. Overleg hier vooraf met uw hypotheekadviseur over.