Wat kost een hypotheekadvies

Wat kost een hypotheekadvies? En wat krijg ik daarvoor terug? Kan ik onderhandelen? Hoe krijg ik het beste advies voor de laagste prijs? Sinds januari 2013 mogen hypotheekadviseurs niet meer via de geldverstrekker verdienen aan hypotheekadvies. U betaalt rechtstreeks aan de hypotheekadviseur en weet dus exact welke kosten u maakt. Voorheen waren deze kosten vaak onzichtbaar. In de afsluitprovisie zaten kosten van de hypotheekadviseur verstopt, maar ook in de hypotheekrente en zelfs in de bijverkochte verzekeringsproducten. Met de komst van het provisieverbod zouden de kosten van hypotheekadvies dus veel transparanter moeten zijn.


Kosten hypotheekadvies

Wat zijn dan de kosten van een gemiddeld hypotheekadvies? Een kort antwoord is lastig te geven, omdat het veel afhangt van uw situatie. Bent u een starter en heeft u niet een huis dat u wilt verkopen en heeft u dus ook geen bestaande hypotheek, dan bent u voor een hypotheekadviseur een eenvoudige case. Wilt u echter uw bestaande woning verkopen (wellicht zelfs met verlies) dan wordt het al ingewikkelder. De meeste hypotheekadviseurs communiceren daarnaast een totaalprijs in plaats van een tarief per uur. Omgerekend naar uurtarieven kunnen er grote verschillen zijn. Sommige hypotheekadviseurs rekenen €50 en de duurste hypotheekadviseurs rekenen tot wel tot €200 per uur inclusief btw. Toch berekenen de meeste hypotheekadviseurs een totaalprijs in plaats van een uurtarief. Uitgaande van iets meer dan 20 uur komen ze dan uit op een totaalprijs van rond de 2500 euro. Bij banken lijkt het vaak lager, maar dat komt omdat er niet heel veel geadviseerd hoeft te worden. U heeft immers slechts keus uit 1 partij: de betreffende bank zelf.


Besparen kosten hypotheekadvies

Soms kunt u besparen op de kosten voor hypotheekadvies door zelf al het een en ander in orde te maken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij de Rabobank. Als u uw eigen dossier al op orde heeft, rekent de Rabobank minder kosten aan. Bij de ABN Amro kan men ook korting krijgen als het voorwerk al wordt gedaan. Daarnaast kunt u een hypotheek afsluiten zonder advies, dit heet een execution only hypotheek. U betaald dan nog afhandelingskosten en vaak moet u de hypotheek nog steeds via een hypotheekadviseur afsluiten, omdat veel geldverstrekkers niet rechtstreeks zaken doen met particulieren.

Kosten hypotheekadvies aftrekbaar

De kosten van het hypotheekadvies zijn gelukkig wel fiscaal aftrekbaar. Dit geldt echter alleen als u ook daadwerkelijk de hypotheek heeft afgesloten (en een huis heeft gekocht). Mocht u dus hypotheekadvies hebben ingewonnen en de geldverstrekker is niet akkoord gegaan, dan zijn de kosten niet aftrekbaar.

Wat kost een hypotheekadvies