Welke financieringskosten zijn aftrekbaar

Een hypotheek is al duur genoeg. Daarom is het fijn dat een deel van de kosten van een hypotheek aftrekbaar is. Hierdoor bespaart u belasting en heeft u lagere maandlasten. Door alle regeltjes rondom hypotheken, is het soms moeilijk om te bepalen welke kosten wel of juist niet aftrekbaar zijn.


Wij hebben voor u uitgezocht welke hypotheekkosten fiscaal aftrekbaar zijn. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. De volgende kosten zijn volledig aftrekbaar van de betaalde inkomstenbelasting:


  • De betaalde hypotheekrente
  • Financieringskosten die samenhangen met het afsluiten van de hypotheek

Alleen de betaalde hypotheekrente is aftrekbaar; het deel dat dient als aflossing is niet aftrekbaar. Hierdoor nemen de netto hypotheeklasten bij een annuitaire hypotheek ook toe gedurende de looptijd. U betaald namelijk steeds meer aan aflossing en minder aan rente.

Welke financieringskosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Alleen de financieringskosten die samenhangen met het afsluiten van een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Dit zijn de belangrijkste financieringskosten die hiervoor in aanmerking komen:

  • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
  • Advieskosten voor hypotheekadviseur
  • Kosten voor verlengen hypotheekofferte
  • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte
  • Taxatiekosten van de aangekochte woning

Bij deze kosten is van belang dat ze allen gemaakt moeten zijn voor de daadwerkelijke aankoop van een huis en afsluiten van een hypotheek. Als u dus een betaald hypotheekadviesgesprek heeft en uiteindelijk besluit geen hypotheek af te sluiten, zijn deze kosten in beginsel niet aftrekbaar.

Bij het afsluiten van een hypotheek maakt de notaris diverse kosten. Een deel daarvan is aftrekbaar, maar een groot deel niet. Vaak zult u de notaris ook opdracht geven om een samenlevingsovereenkomst op te stellen of andere bijkomende documenten. Alleen de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte zelf zijn aftrekbaar.