Woningbezitters weten weinig over verplichte verzekeringen

Uit onderzoek van Munt hypotheken blijkt dat ruim de helft van de woningbezitters niet goed weet welke verzekeringen verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Munt Hypotheken heeft een onderzoek gedaan onder 1080 huiseigenaren en de meesten weten niet hoe het zit met een verzekering bij het afsluiten van een hypotheek.


Van alle respondenten denkt 1/5 dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht is om een hypotheek te verkrijgen. Daarnaast denkt 15% dat dit ook geldt voor een werkloosheidsverzekering. Echter, in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn zowel de arbeidsongeschiktheidsverzekering als de werkloosheidsverzekering niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.


‘De hypotheekadviseur kan in specifieke situaties wel aanbevelen om zo’n verzekering af te sluiten’, zegt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als het risico groot is, maar de klant zo’n verzekering weigert, moet de adviseur in zijn adviesrapport vastleggen waarom de klant de verzekering niet wil. Dit heeft te maken met zijn zorgplicht. Maar zo’n advies is geen verplichting.’ Veel woningbezitters zijn dus niet goed op de hoogte van de werkelijke verplichtingen ten aanzien van deze verzekeringen.

Overigens blijkt ook het tegenovergestelde: bijna de helft van de ondervraagde woningbezitters denkt dat een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek. dit is in de praktijk echter niet correct, zo blijkt uit het onderzoek van Munt Hypotheken. Vrijwel alle hypotheekverstrekkers eisen dat de huiseigenaar een overlijdensrisicoverzekering neemt. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een overlijdensrisicoverzekering een vereiste.

Een verplichte verzekering voor het afsluiten van een hypotheek is de opstalverzekering; deze is altijd verplicht. Een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht ten aanzien van de wettelijke aansprakelijkheid, maar vaak wordt een grotere dekking genomen. Met een dergelijke verzekering wordt de schade bij de buren, als gevolg van bijvoorbeeld overslaande brand gedekt. Een inboedelverzekering ten slotte is nooit verplicht, maar kan verstandig zijn als er geen buffer aanwezig is om de inboedel te vervangen. Daarnaast is deze verzekering relatief goedkoop.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen