Woningen aardbevingengebied Groningen fors minder waard

De gevolgen van de aardbevingen voor woningen in Groningen zijn groter dan eerder gedacht. In totaal daalden ruim 180.000 woningen in de provincie samen ongeveer 1 miljard euro in waarde. Dat becijferde professor George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).


Het bedrag is een ondergrens, omdat de cijfers zijn gebaseerd op verkochte woningen, stelt De Kam. Woningen die niet verkocht kunnen worden, zijn niet meegerekend.


Gemiddelde daling

Gemiddeld daalde een woning € 5000 (3 %) in waarde. De waardedaling varieert sterk per gebied. Het gemiddelde waardeverlies ligt tussen de 12 % in Loppersum en 3,7 % in De Marne.

Compensatie waardedaling

Volgens De Kam kan zijn onderzoek een bouwsteen zijn voor een regeling om waardeverlies te compenseren. Dit als uitwerking van de uitspraak van de rechter in de zaak van Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De rechter bepaalde daarin dat waardedaling meteen gecompenseerd moet worden. De NAM ging in hoger beroep.

Het is hoog tijd dat er een door deskundigen opgestelde regeling komt voor een echte compensatie van waardedaling. Dit geldt ook voor het opkopen van onverkoopbare huizen. De NAM moet zich hieraan van te voren binden en ophouden met juridisch getouwtrek. Het is tijd voor oplossingen.

Steven Wayenberg van Vereniging Eigen Huis

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Steven Wayenberg van Vereniging Eigen Huis

Gerelateerde artikelen