Woningen weer duurder geworden ten opzichte van vorig jaar

Bestaande koopwoningen waren in maart 2,7 procent duurder dan in maart 2014. De prijzen zijn nu 12 maanden achter elkaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen 4 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in maart 2015 ongeveer even hoog als in augustus 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in maart 4 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 18,3 procent lager.


Huizen in alle provincies duurder dan een jaar eerder

Met het maandcijfer van maart worden ook kwartaalcijfers over de prijsontwikkelingen naar regio en type koopwoning gepubliceerd. In het eerste kwartaal van 2015 lagen in alle provincies van Nederland de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld hoger dan een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 dat de huizen in alle provincies duurder waren dan een jaar eerder.

In Noord-Holland en Utrecht was de prijsstijging het hoogst, namelijk 4,1 procent. Dat komt vooral doordat de woningen in Amsterdam en de stad Utrecht aanzienlijk duurder waren. Kopers in deze steden waren respectievelijk 10,0 en 6,9 procent meer kwijt dan een jaar eerder.

Ook alle woningtypen duurder

Net als in de voorgaande drie kwartalen zijn alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van appartementen was met 3,2 procent het grootst, die van vrijstaande woningen met 1,2 het kleinst.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen